:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 03, 2023   8:37

0

185

Drecun: Pojačanje snaga Kfora biće usmereno ka administrativnoj liniji

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da će pojačanje snaga Kfora biti usmerena ka administrativnoj liniji, i da Kfor nije bio zadovoljan tom odlukom, jer ona znači da će preuzeti poslove koje je do sada na severu obavljala Kosovska policija.

 

On je, povodom najave da će novi broj vojnika britanskog i nemačkog kontingenta Kfora biti raspoređen na Kosovu, za Kosovo onlajn rekao da je to bio zahtev Beograda.

"Beograd je sam tražio da se poveća broj pripadnika Kfora na severu Kosova i da poslove koji sada obavljaju pripadnici specijalizovanih, militarizovanih jedinica na severu, a koje isključivo terorišu Srbe, preuzme Kfor", rekao je Drecun.  

Podsetio je da Kfor nije odreagovao na taj zahtev Beograda. 

"Naravno iz komande Kfora nisu zadovoljni zahtevima Beograda da preuzmu poslove koje obavlja takozvana Kosovska policija, ali je očigledno u štabu NATO doneta odluka da se zbog aktuelne situacije poveća broj pripadnika Kfora, da određene zemlje daju dodatne snage koje su pripremljene u rezervi kada to potrebe zahtevaju.  Imajući u vidu da politički zapad, odnosno NATO, a samim tim i komanda Kfora, smatraju da su tragčni događaji u Banjskoj zapravo neka vrtsa terorističkog akta, oni postepeno sve više nažalost upiru prst u zvanični Beograd i ako imamo priznanje osobe koja je organizovala tu grupu, pripremila i ušla sa tom grupom i ako je rečeno da država Srbija sa tim nema veze. U NATO smatraju da treba da pojačaju svoje prisustvo i to posebno uz administrativnu liniju da bi zatvorili sve moguće pravce za eventualno ubacivanje novih takvih grupa", navodi Drecun.

Ističe da će pojačanje koje stiže biti, pre svega, usmereno na obezbeđivanje administartivne linije. 

 "Tako da će to pojačanje koje stiže biti prvenstveno usmereno ka administartivnoj liniji, a to jednostavno sve ove druge aktivnosti koje su policijske prirode prepušta takozvanoj Kosovskoj policiji i sebe svrstava u neki treći bezbednosni prsten na Kosovu i Metohiji. Prva je Britanija odlučila da pošalje deo bataljona od 200 ljudi da bi pojačali prisustvo. Vidimo da Nemačka otvara mogućnost da pošalje dodatne snage i mislim da su u pripremi i neke druge snage kao što su recimo turske i još nekih zemalja", kaže Drecun. 

NATO će sada, kako navodi,  iskoristiti situaciju da pojača prisustvo Kfora na administrativnoj liniji da bi sprečili, kako oni kažu, pokušaje nove destabilizacije. 

"To će biti neka vrsta zaštite za Aljbina Kurtija i njegove militarizovane policijske jedinice da može nesmetano da obavlja teror pod izgovorom vršenja nikle antiterorističke akcije koje je on proglasio na celom severu Kosova", istakao je Drecun. 

Izvor: Kosovo Onlajn

Milovan DrecunKiMKFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva