:

:

TV Most

clock

April 09, 2021   12:10

0

179

Dualno obrazovanje u ekspanziji,uključila se i Pošta Srbije

Za upis u dualno obrazovanje u Srbiji biće ponuđeno 3.188 mesta, uz više novih obrazovnih profila sa svojim potrebama uključilo se i javno preduzeće Pošta Srbije, rekla je danas za Tanjug pomoćnik ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo konkursom koji prema potrebama kompanija predviđa 3.188 mesta za dualno obrazovanje.

"Ako budemo upisali sve te učenike, to će biti otprilike 700 mesta više u odnosu na prošlu godinu, a stanje u zemlji je vrlo teško zbog kovida pa je ovo tim pre ovo sjajan rezultat", rekla je ona.

Novi obrazovni profili su tehničar za oblikovanje nameštaja, tehničar štampe, stolar, obućar, a veliko interesovanje već je izazvalo zanimanje tehničar za operativnu forenziku.

"U dualno obrazovanje ulaze i javna preduzeća. Trenutno je aktuelna Pošta Srbije sa zahtevom da formiramo novi profil za tehničara ptt i telekomunikacionog saobraćaja", rekla je ona.

Dualno obrazovanje se razvija četiri i po godine, a uključeno je 120 škola iz svih regiona Srbije.

Do sada je u dualnom obrazovanju preko 10.000 učenika i više od 900 kompanija.

Dualni sistem je aktivan od 2017. godina, a od 2019. je u primeni Zakon o dualnom obrazovanju, a primenjuje se i zakon o visokim dualnim studijama.

"Od ove godine ćemo imati programe za strukovne, akademske studije. U oba nivoa obrazovanja imamo logičan sled i razvoj dualnog obrazovanja, a sve u skladu sa potrebama privrede i razvoja ekonomije Srbije", zaključila je ona.

Izvor: Танјуг

dualno obrazovanjePKSPošta Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva