:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 31, 2019   8:49

0

231

Đukanović: Ova administracija EU nije postigla mnogo u dijalogu

Izbori za Evropski parlament održavaju se od 23. do 26. maja. Glasaće se u 27, odnosno 28 zemalja članica Evropske unije, u zavisnosti od toga da li će Velika Britanija do tada izaći iz zajednice ili će, ipak, ostati. Kako će uticati na Srbiju, naš evropski put i pregovore o Kosovu i Metohiji?

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je, gostujući u DnevnikuRTS-a, da ne očekuje značajniji napredak na evropskom putu Srbije do konstituisanja novih institucija EU.

"Očekujem da nova komisija nastavi sa dosadašnjim kursom, odnosno da osiguraju napredak država zapadnog Blakana samim tim i Srbije", napominje Đukanović.

Iako antievropske partije u Uniji jačaju, Đukanović smatra da spektar političkih partija okupljen oko liberalnih partija ostati dominantan.

Prema njegovim rečima, ova administracija uspela je vrlo malo da uradi kada je reč o intenziviranju dijaloga Beograda i Prištine.

"Nije imala značajnijih dometa u dijalogu. Setimo se da je Briselski sporazum bio za vreme prethodnih institucija. Važno je da se pregovarački proces ubrza pre izbora, kako bi sadašnja administracija u Briselu pokazala rezultate", navodi predsednik Centra za spoljnu politiku.

Smatra da će i posle izbora za Evropski parlament EU ostati posrednik u dijalogu, ali i da će uloga SAD biti ojačana.

"Postojaće kontinuitet u nastojanju da se dođe do pravnoobavezujućeg sporazuma i da se pitanje Kosova uspešno reši", napominje Đukanović dodajući da je poglavlje 35 "pitanje svih pitanja" kada je reč o integracijama Srbije.

Napominje da očigledno ne postoje kapaciteti uticaja Brisela na Prištinu.

"EU je bezbroj puta insistirala da se ukinu takse, pa i SAD insistiraju i vodeće države EU. Mislim da bez punog povlačenja taksi neće doći do nastavka dijaloga. Možda april i maj budu ključni u procesu normalizacije", navodi predsednik Centra za spoljnu politiku.

Đukanović očekuje da Brisel početkom naredne godine omogući viznu liberalizaciju za meštane sa Kosova.

Izvor: RTS

Dragan Đukanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva