:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Januar 22, 2020   19:43

0

164

Đurić: Razgovor Vučića i Grenela neće biti lak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da će predsedik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, u petak u Beogradu, imati ozbiljan i nimalo lak razgovor.

"Mnogo je prepreka za nastavak dijaloga. Najveći deo je u Prištini. Za nas je važno da sagovornici kao Grenel i ostali, a očekuje se skoriji dolazak i visokog predstavnika EU Žozepa Borela, da tim sagovornicima izložimo činjenice i ukažemo šta je poslednjih meseci Priština sve uradila da bi podrila proces dijaloga i pomirenje dva naroda", rekao je Đurić za RTV povodom Grenelovog dolaska u Prištinu i Beograd.

Direktor Kancelarije za KiM dodao je da ne vidi da u Prištini, "gde javnost živi u utopijii", bilo ko radi da razveje megalomanska očekivanja da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost KiM.

"Svako je dobrodošao ko želi da pomogne očuvanju mira i normalizaciji odnosa, i da se unaprede odnosi sa SAD, koji su značajni za Srbiju bez obzira na različite stavove o KiM", rekao je Đurić.

Povodom Pisma o namerama o uvođenju avio-linije između Beograda i Prištine, Đurić je rekao da to nije politički dokument i da time nije odblokiran dijalog.

On je naveo da se dijalog između Prištine i Beograda odvija isključivo uz posredovanje EU i da potpisivanje Pisma o namerama u Berlinu o letovima Beograd-Priština u ambasadi SAD nije politički dokument.

"Otvaranje linije Beograd - Priština je komercijalni, ekonomski aranžman čiji je cilj da pokaže spremnost da se otklone veštačke barijere. To je dobitak za Srbiju, ali i politički signal da imamo avio-liniju koja povezuje dva naša grada", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, značajno je da se nakon 21 godinu obnovi avio- saobraćaj između Beograda i Prištine.

"Sve što nas vodi ka odblokiranju dijaloga, ali ovim dijalog nije odblokiran, jeste u interesu srpskog naroda na Kosovu", rekao je Đurić.

Podsetio je da su takse Prištine na snazi već 14 meseci i da i dalje postoje političari u Prištini koji se takmiče ko će da zauzme tvrđi stav prema Srbiji.

"U prištinskim medijima Pismo o namerama iz Berlina nazivaju povratkom suvereniteta Srbije. Ali ovo ne znači ukidanje taksi. Formalni dalji koraci u realizaciji Pisma o namerama o avio-liniji će zavisiti od sadržaja i drugih dokumenata i protokola i da li ti dokumenti zadovoljavaju kategorije definisane Ustavom Srbije. Ne želimo da nam podvale kukavičje jaje", naveo je Đurić.

Napominje da sama logika stvari nalaže da bi avio-linija zaživela, neophodno je da takse budu ukinute, a i da je pre toga potrebno da se završe neki formalni koraci sa Kforom.

Đurić je govorio i o brizi koju srpski narod na KiM može očekivati u ovoj godini od srpskih institucija.

"Nastavićemo da se bavimo raznim diplomatskim aktivnostima, komercijalnim, političkim, pomagaćemo i graditi...i oni koji nisu dobili ono što je neophodno, dobiće", rekao je Đurić.

Izvor: T a n j u g

Marko Đurićdijalog BG-PRavio-linijaKiMtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva