:

:

TV Most

Foto: Tviter / Marko Đurić

clock

Jun 27, 2023   22:04

0

96

Đurić: Situacija na KiM postala nepodnošljiva za Srbe

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji postala nepodnošljiva za Srbe.

On je naveo da su prištinske vlasti zabranile uvoz robe iz centralne Srbije, kao i da je zabranjen prelazak administrativne linije kamionima koji snabdevaju kiseonikom bolnicu u Severnoj Mitrovici.

"Sa ovom kampanjom hapšenja i zastrašivanja, kao i zamene gradonačelnika koji predstavljaju lokalnu zajednicu ljudima koji nemaju podršku veću od tri procenta, cilj vlasti u Prištini je da se zloupotrebi podrška koju je Kosovo u delu međunarodne zajednice uživalo dug vremenski period, kako bi se taj deo međunarodne zajednice gurnuo u neku vrstu zastoja u odnosima sa Srbijom", rekao je Đurić tokom panel diskusije sa ambasadorom tzv. Kosova u SAD Iljirijem Dugoljijem.

On je dodao da je reč o pogrešnoj proceni, te da to ne može da bude dalje od onoga što se zapravo dogodilo.

"Srbija je danas zemlja koja, ne samo da je otvorena za biznis, već je i zemlja koja je jasno posvećena potpunoj integraciji u evroatlantsku zajednicu", poručio je Đurić.

Đurić je istakao da je ekonomija Srbije već integrisana na nivou koji je doveo do smanjenja stope nezaposlenosti u prethodnih 10 godina i razvoja infrastrukture.

"Mnoge druge stvari su se razvile upravo zbog tih odnosa", rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu.

On je naveo da danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj poziva vlasti u Prištini da prestanu sa hapšenjima koja nisu zasnovana na odlukama suda.

"Dakle, poziva ih da prestanu sa vansudskim hapšenjima", rekao je on, dodavši da je i državni sekretar SAD Entoni Blinken "jasno i nedvosmisleno" osudio prištinske vlasti zbog pribegavanja jednostranim akcijama.

On je naveo da je Priština slanjem specijalaca na sever KiM pribegla jednostranim akcijama koje su dovele do opasne eskalacije.

Đurić je naglasio da se danas govori o temama i problemima koji su odavno morali da budu rešeni.

"Imamo ove debate 3.709 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa. Pre više od 10 godina, usaglasili smo određene principe. U stvari, jedno vreme, verujem da smo išli u dobrom pravcu. Imali smo institucije na terenu koje su postajale inkluzivnije prema pripadnicima srpske zajednice. Imali smo predstavnike Srba u policiji i pravosuđu. Onda odjednom, pre godinu i po dana, što se podudarilo sa ruskom invazijom na Ukrajinu, vlasti u Prištini su počele da preduzimaju jednostrane akcije na terenu koje su imale za cilj promenu situacije u njihovu korist", rekao je Đurić.

On je dodao da je, u isto vreme, Priština odustala od ranijih dogovora, i ukazao da su Kurti i njegov tim tokom predizborne kampanje jasno protivio formiranju Zajednice srpskih opština.

"Mora se priznati da su u tome bili konzistentni. Kada su došli na vlast, prvo su rekli da dijalog nije njihov prioritet i da ZSO potkopava, inače nepriznatu deklaraciju o nezavisnosti, ne samo od strane Srbije, već i od strane većine članica Ujedinjenih nacija", poručio je Đurić.

Izvor: T a n j u g

Marko ĐurićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva