:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Jun 15, 2020   12:29

0

264

Đurić: Tači neće pustiti dizgine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Makro Đurić odbacio je danas mogućnost da predsednik privremenih prištinskih insitucija Hašim Tači napusti politiku, kao što je najavio.

Ne verujem u to, oni (komandanti terorističke OVK) ne puštaju dizgine, rekao je Đurić za TV Hepi i dodao da ne misli da će Tači, kao što je rakao, napustiti institucionalni život.

Đurić je naveo da su se komandanti bivše OVK - Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, teritorijalno podelili i da oni bez obzira na formalnu vlast regulišu lokalnu policiju, trgovinu i "sve što treba i ne treba", te da formalne strukture u takvoj situaciji imaju malo uticaja.

I zato je, dodaje Đurić, važno što Srbija u tim teškim uslovima radi na jačanju srpske zajednice.

Prema Đurićevim rečima, Srbima na KiM se pomaže na sve načine, a država je obezbedila, između ostalog, da se u jednom velikom prodajnom lancu širom Srbije prodaje pivo iz dve pivare u Banjskoj, dečansko vino i Novo pećko pivo.

"Trudili smo se da obezbedimo da ogromni studentski centar u Kosovskoj Mitrovici kojima ima 3.600 mesta otkupljuje prozivode od naših ljudi", rekao je Đurić i podsetio da Univerzitet u Kosovoskoj Mitrovici, koji na Vidovdan obležava 50 godina rada, ima 12.000 studenata, što ga posle Beograda, Niša, Novog Sada čini najvećim u Srbiji.

Đurić je ocenio da dolazi posebno težak period i da je važno da zemlju vode ljudi koji su, kao predsednik Srbije, dokazali da ne podležu pritiscima, da ne pristaju na ucene, da im ne pada na pamet da odustanu od podrške i borbe za naše ljude na KiM.

Pomažući Prištini tokom koronavirusa, izgradnjom stanova za Gorance i svega što se čini za Srbe u pokrajini, pokazali smo da smo odgovorna, odrasla država koja tretira sve jednako, rekao je Đurić.

Đurić je dodao da će se Srbija truditi da bude mudrija od druge strane, koja se, kako je naveo, podelila i kada je reč o nastavku pregovora sa Beogradom.

Izvor: T a n j u g

MArko ĐurićKosovoHašim Tači

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva