:

:

TV Most

Foto: MIA

clock

Januar 28, 2024   14:38

0

68

Džaferi prvi Albanac premijer Severne Makedonije

Taljat Džaferi izabran je za premijera tehničke vlade Severne Makedonije, kao prvi Albanac na toj funkciji.

Džaferi će voditi tehničku vladu 100 dana do izbora, zakazanih za 8. maj.

Džaferi je u obraćanju Skupštini rekao da će bez obzira na to koliko dugo će biti na čelu Vlade, učiniti sve da ispuni svoje obaveze, u skladu sa Ustavom i očekivanjima građana.

"Prvi prioritet će biti organizovanje parlamentarnih i predsedničkih izbora na uredan i demokratski način. Za mene kao predstavnika, bez obzira da li ću voditi ovu Vladu jedan dan ili 100 dana, ja ću izvršiti ovu dužnost, ovu odgovornost i poverenje koje mi je dato, kao što sam uradio i sa ostalim izazovima koji su bili preda mnom", rekao je Džaferi.

Predsednik Sobranja Jovan Mitreski je sednicu zakazao pošto je Džaferi, inače iz Demokratske unije Albanaca (DUI) dostavio program rada i sastav prelazne vlade u kojoj će najveća opoziciona partija VMRO DPMNE imati dva ministra i tri dopunska zamenika ministra.

Za mandatara prelazne vlade Džaferija je predložila najveća stranka vladajuće koalicije Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mesto.

U programu vlade Džaferi navodi da će vrhunski prioritet biti uspešno organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora prvog kruga predsedničkih 24. aprila i drugog kruga predsedničkih i poslaničkih 8. maja, zatim nastavak svih procesa koji proističu iz započetih pristupnih pregovora sa EU i ubrzane evropske integracije.

Ko je Taljat Džaferi?

Taljat Džaferi je rođen 15. aprila 1962. godine u selu Forina u Gostivaru.

Vojnu akademiju završio je u Beogradu i Sarajevu. Od 1985. do 1991. godine služio je kao viši oficir u JNA. U međuvremenu, od 1992. do 2001. bio je oficir Armije Republike Makedonije.

Tokom oružanog sukoba 2001. godine u Makedoniji, Džaferi je stupio u redove Oslobodilačke nacionalne armije, koja se borila za nacionalna prava Albanaca u ovoj zemlji.

Na parlamentarnim izborima 2002. godine, Džaferi je prvi put izabran za poslanika u Parlamentu Severne Makedonije, iz Demokratske unije za integraciju (BDI).

Od 2004. do 2006. godine obavljao je dužnost zamenika ministra odbrane.

Na parlamentarnim izborima 2008. godine, Džaferi je ponovo izabran za poslanika, dok je 2013. godine imenovan za ministra odbrane u Vladi Nikole Gruevskog.

Od 2014. do 2016. godine ponovo je bio na funkciji poslanika u Sobranju Makedonije, dok je 27. aprila 2017. godine izabran za predsednika Sobranja Makedonije. Džaferi je obavljao ovu funkciju sve do imenovanja mandatara za formiranje tehničke vlade.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Severna MakedonijaTaljat Džaferitehnička vlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva