:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   13:35

0

194

Edi Rama predložio svoj nacrt plana formiranja ZSO

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpski opština (ZSO) na severu KiM, i da je taj nacrt prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i ''američkoj strani''.

Kako prenosi Albanijan post, Rama je naveo da je reč o nacrtu koji su ''dugo pripremali'' najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan.

''Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta'', rekao je Rama.

On je ocenio da bi ''Gordijev čvor dijaloga'' bila ZSO.

''Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uverenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti'', rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt poverljiv dokument, koji ''bez sumnje'' ne pretenduje da bude idealno rešenje.

''Uveravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova'', rekao je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: AFP

KiMEdi RamaZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva