:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2020   18:06

0

26

EK za nesmetan promet radnika preko unutrašnjih granica EU

Evropska komisija pozvala je danas države EU da, za vreme borbe protiv širenja korona virusa, obezbede prelaz granice za radnike koji žive u jednoj, a rade u drugo zemlji članici.

 

U Briselu navode da u EU ima 1,5 milliona građana koji svakodnevno prelaze iz jedne zemlje u drugu da bi mogli da rade.
”Mnogi od njih imaju poslove koji su važni kako bismo prošli kroz ovu krizu”, poručila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.
Ursula fon der Lajen je u video obraćanju navela da mere koje su zemlje članice uvele na unutrašnjim granicama, a u cilju suzbijanja širenja korona virusa u EU, ne smeju onemogućiti EU radnicima da dođu na svoja radna mesta.
”Posebno je važno da oni koji rade u sektorima koji su kritični za borbu protiv korona virusa mogu brzo da dođu na svoje radno mesto. To su ljudi koji rade u zdravstvu, brinu se o deci i starijim osobama, vatrogasci i policajci i prevoznici”, naglašava fon der Lajen.
U vodiču dostavljenom zemljama članicama Komisija preporučuje da se zdravstveni pregledi za prekogranične radnike ili one koji imaju specijalne potvrde o neophodnosti obavljanja posla u drugoj zemlji članici moraju obavljati pod istim uslovima pre ili posle prelaska granice uz koordinaciju zemalja članica, a kako bi se smanjilo vreme čekanja.
Navodi se da se prelazak granice radnicima treba dozvoliti sve dok zemlja domaćin omogućava rad u konkretnom sektoru, a preporučuje se i održavanje postojećeg socijalnog osiguranja.
Kada je reč o sezonskim radnicima, Evropska komisija naglašava da bi u cilju izbegavanja manjka radne snage, države članice i ovim radnicima trebalo da dozvole prelazak granica uz razmenu informacija o različitim potrebama u poljoprivrednim delatnostima žetve, sadnje ili nege.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva