:

:

TV Most

clock

Februar 29, 2024   19:55

0

66

EP: EU mora da podrži Ukrajinu svime što je potrebno da bi Rusija izgubila

Evropska unija mora da podrži Ukrajinu sa svime što je potrebno kako bi Kijev pobedio u ratu protiv Rusije, naveli su poslanici Evropskog parlamenta (EP) u usvojenoj rezoluciji.

Rezolucija je usvojena sa 451 glasom" za", 46 glasova "protiv", dok je 49 poslanika bilo uzdržano, saopštio je EP.

Ističući kako je rat suštinski promenio geopolitičku situaciju u Evropi i šire, oni su istakli da je glavni cilj da Ukrajina dobije rat, upozoravajući na ozbiljne posledice ako se to ne dogodi.

Poslanici EP su naveli da drugi autoritarni režimi posmatraju kako se razvija situacija da bi procenili sopstveni prostor za vođenje agresivne spoljne politike.

Da bi Kijev pobedio, ne bi trebalo da postoji "nekakvo samonametnuto ograničenje pružanja vojne pomoći Ukrajini", naveo je EP još jednom potvrđujući potrebu da se Ukrajini obezbedi sve što je potrebno da povrati punu kontrolu nad svojom međunarodno priznatom teritorijom.

Poslanici EP naveli su da i dalje postoje ogromne razlike u nivou vojne podrške koju zemlje članice EU pružaju Ukrajini i pozvali na neophodna ulaganja u evropsku odbrambenu industrijsku bazu.

Ovo je najvažnije kako bi se zadovoljile ukrajinske potrebe i popunile iscrpljene zalihe u EU, saopštio je EP.

Poslanici EP su naveli sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane, rakete dugog dometa kao što su TAURUS, Storm Šedou/SCALP, razne vrste artiljerije i municije (posebno 155 milimetara) i dronove i oružje za borbu protiv njih, kao posebno važne za Ukrajinu.

Svi saveznici u EU i NATO bi trebalo da vojno podrže Ukrajinu sa najmanje 0,25 odsto svog BDP godišnje, istakali su poslanici EP, koji su, takođe, pozvali zemlje EU da odmah uđu u dijalog sa odbrambenim kompanijama, kako bi se obezbedila povećana proizvodnja i isporuka municije, granata i projektila za Ukrajinu, kojima bi trebalo dati prioritet u odnosu na narudžbine iz trećih zemalja.

Pored toga, oni su pozvali Predstavnički dom SAD da usvoji svoj dugo odlagani paket vojne pomoći Ukrajini bez ikakvog daljeg odlaganja.

U rezoluciji se podvlači hitnost uspostavljanja čvrstog pravnog režima koji bi omogućio da se ruska državna imovina koju je zamrzla EU, konfiskuje i koristi za rekonstrukciju Ukrajine i za obeštećenje žrtava rata.

Rusija se mora obavezati da plati reparacije kako bi se osiguralo da značajno doprinese obnovi Ukrajine.

Poslanici EP su, takođe, pozvali EU da zadrži i proširi svoju politiku sankcija prema Moskvi i ruskom savezniku Belorusiji.

Izvor: T a n j u g

EURusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva