:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2024   20:21

0

170

Episkop Ilarion: Naše zajedništvo neka bude sijanje kojim ćemo dobru vest upućivati  na sve strane sveta

Himnom posvećenom našem prvom prosvetitelju i arhiepiskopu u izvođenju hora prizrenskih bogoslova i uz blagoslov njegovog preosveštenstva vikarnog episkopa novobrdskog Ilariona, započeo je deveti Svetosavski bal u Zubinom potoku.

,,Bal podrazumeva ples, a u gradskoj tradiciji balova na Balkanu, u Srbiji, Beogradu,  postoji fenomen i tradicija da se svaki, posle različitih plesova, bal završi kolom koje je osobenost naše kulture koje nas priziva da budemo zajedno, se držimo za ruke, i da smo upućeni jedni na druge. Kolo je slika naše crkvenosti, naše kulture koja izvire iz iskustva Svetog Save, svetih Nemanjića. Veoma je bitno za Srbe da shvate da svetog Savu ne mogu da izbegnu, gde god da se okrenemo vidimo da je on utemeljitelj i prosvete i zdravstva, i diplomatije i zakonodavstva”, rekao je Ilarion.

Dodao je da je sveti Sava bio naš najveći putnik.

,,On je neko ko je proširio srpsko ime širom onda poznatoga sveta i da bi bili svetski ljudi moramo da prepoznamo svetog Savu i našu lokalnu kulturu koja je prepoznata u celom svetu”, poručio je Ilarion.

Ilarion je naglasio da se u Dečanima vidi da srpska kultura zauzima značajno mesto na mapi svetske kulturne baštine.

,,Neka bi ovo veče bilo deo te kulture koju treba da čuvamo, da baštinimo, mi da svedočimo celome svetu i da ta kultura kola, odnosno zajedništva bude sijanje naše kojim ćemo dobru vest upućivati  na sve strane sveta”, poručio je episkop vikarni Ilarion.

Ilarion je prisutnima preneo pozdrave vladike Teodosija i srpskog patrijarha Porfirija za koga je rekao da ,,živi sa Kosovom i Metohijom”.  

Potom se okupljenima obratio predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

,,Sveti Sava je naš početak, naše trajanje, naša budućnost, zaštitnik svih nas kroz ove nemirne vekove na Balkanu”, rekao je Vulović.

On je dodao da je Sveti Sava utemeljio put i naučio narod da bude dobar, human i najvažnije – da prašta.

Naveo je da Srbi kao naslednici i potomci Svetog Save imaju obavezu da prati njegov put jer samo dobro može da pobedi zlo.

,,U teškom smo iskušenju kao narod, posebno mi Srbi koji živimo na KiM, u kolevci srpskog naroda, na žalost, i na najvećem stratištu našeg naroda. Počastvoani smo što živimo ovde, što se borimo za svoje porodice, za svoje živote, za Kosovo i Metohiju, za državu Srbiju i za ceo srpski rod”, poručio je Vulović.

Članovi grupe ,,Una saga serbika"  izveli su gradske, balske igre.

Neke od tradicionalnih srpskih igara predstavljene su u novom, modernom stilu.

U organizaciji Doma kulture ,,Stari Kolašin” a pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok, ovogodišnji svetosavski bal posvećen je jednoj od najvećih srpskih pesnikinja Desanki Maksimović. Na ovogodišnjem balu kroz kulturni program biće predstavljen Desankin život u nekoliko segmenata.

Svetosavski bal predstavlja istinsku kulturnu i duhovnu manifestaciju koja slavi nasleđe prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save.

Pored episkopa novobrdskog Ilariona i predsednika PO Opštine Zubin Potok Srđan Vulović, balu prisustvuju i učenici i nastavnici Prizrenske Bogoslovije, direktori zdravstvenih i obrazovnih ustanova, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić i zamenica direktora Dušica Nikolić

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMZubin PotokSvetosavski bal
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva