:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2023   17:17

0

214

ERP: Vidovdanski parastos će ove godine umesto na Gazimestanu biti održan u manastiru Gračanica

Eparhija raško-prizrenska se oglasila saopštenjem u kojem ističe da, zbog ozbiljnosti situacije na Kosovu i Metohiji, Vidovdanski parastos ove godine neće se tradicionalno održati na Gazimestanu, već u manastiru Gračanica.

"S obzirom na veoma tešku situaciju na Kosovu i Metohiji, gde naš narod trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba, kao nadležni arhijerej, sa punom pastirskom odgovornošću doneli smo sledeću odluku:

Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, ove godine će biti održan u manastiru Gračanica, nakon Svete Liturgije 28. juna. Smatramo da ovakva odluka je jedino odgovoeno rešenje u situaciji u kojoj, mi i srpski narod u celini, nemamo elementarnog poverenja da trenutno bezbednost i normalne uslove za održavanje parastosa na Gazimestanu može da obezbedi kosovska policija.

Eparhija raško-prizrenska će od KFOR-a zatražiti dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave. Ističemo da je  ovo prvi put, od završetka oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, da se donosi ovakva odluka, što samo pokazuje sadašnju ozbiljnost situacije, ali i potpuno naše nepoverenje  u postojeće institucije u Prištini, koje su, na žalost,  međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji dovele na najniži nivo u poslednje 24 godine", stoji u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Vidovdanski parastosGazimestanmanastir GračanicaEparhija raško-prizrenska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva