:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2023   21:20

0

108

Eskobar: Potrebni su novi izbori na KiM s bezuslovnim učešćem Srba

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi, ako Beograd i Priština ne prihvate plan EU za smirivanje sukoba, moglo doći do još veće krize, kao i da su neophodni novi izbori sa bezuslovnim učešćem Srba. 

"Moram biti vrlo jasan, ovo nije evropski proces. U Ohridu je bilo reči o sporazumu o normalizaciji kako bi se stvorili mirovni uslovi između dva neprijateljska suseda po evropskim pravilima. Ne samo da su normalizovali svoje odnose nego su se i usklađivali s Evropskom unijom. Moramo da se vratimo tome", poručio je za HRT Eskobar koji je danas učestvovao na 16. Dubrovnik forumu. 

On je dodao da taj sporazum stvara prave uslove za produbljivanje evropske integracije, ali je u međuvremenu došlo do niza destabilizujićih akcija, što "nas je odvuklo od implementacije sporazuma". 

Prema njegovim rečima, šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izneli su tri jednostavna koraka, od kojih je prvi prekid protesta i novi izbori za gradonačelnika.  

"Trebaju nam novi izbori s bezuslovnim učešćem Srba. Potreban je i vremenski kalendar srpske implementacije svog dela, kao i nacrtni statut Zajednice srpskih opština na Kosovu. Reč je o ravnoteži, jednakosti i beneficijama za obe strane", istakao je Eskobar.

Komentaruši situaciju u BiH, Eskobar je naglasio kako SAD  podržavaju Dejtonski mirovni sporazum. 

On je ocenio da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegovi ljudi polako, ali sigurno sprovode otcepljivanje RS od ostatka Bosne i Hercegovine, kao i ''da su ograničenja Ustava BiH i ograničenja Dejtonskog sporazuma vrlo jasna''.

"Budući da podržavamo tu zemlju, podržavamo i njen teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter. Podržavamo Dejtonski mirovni sporazum, kao i sve mere koje omogućavaju njegovo sprovođenje, što uključuje i bonska ovlašćenja visokog predstavnika za BiH", rekao je Eskobar.

Kako je naveo, ''ako se Dodik zadrži unutar konteksta Dejtonskog sporazuma'', SAD će s njim sarađivati kako bi unapredile put BiH prema EU. 

''Ako ga prekrši, moramo mu dati do znanja da će biti posledica... Neke smo već videli. Na primer, upotreba bonskih ovlašćenja da bi se poništila neka pravna dejstva. Na raspolaganju imamo i druga sredstva uključujući sankcije. Razmislićemo o upotrebi nekih od tih sredstava", dodao je Eskobar.

Izvor: T a n j u g

KiMEskobar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva