:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2024   20:13

0

91

Euleks: Pratimo pravne predmete uključujući i one povezani sa ratnim zločinima

Misija EULEKS objavila je na svom Fejsbuk nalogu da, u skladu sa svojim mandatom, nadgleda i prati odabrane pravne predmete, uključujući i one povezane sa ratnim zločinima.

Euleks je tako reagovao, na Srpsku listu koja je 4. marta saopštila, povodom hapšenja Srbina u Kosovskoj Mitrovici, da je apsolutno sramno da se u prisustvu najskuplje evropske misije za vladavinu prava Euleks toliki broj Srba nalazi optužen za ratne zločine bez ikakvog materijalnog dokaza, bez ijednog očevica i uz obavezno određivanje pritvora, isključivo zbog njihove srpske nacionalnosti.

Misija je dodala da u skladu sa svojim aktuelnim mandatom, sprovodi sistemsko i tematsko nadgledanje odabranih predmeta, uključujući i ratne zločine - kroz celokupni lanac krivičnopravnog sistema, u policijskim, tužilačkim i sudskim, kao i aspektima građanskog pravosuđa, u cilju ocene usklađenosti prištinskih institucija sa svojim obavezama u vezi sa ljudskim pravima.

"Ukoliko se kroz ove aktivnosti nadgledanja utvrde ozbiljni nedostaci, Misija ih rešava sa nadležnim, odgovornim organima. Štaviše, nalazi i preporuke Euleksovog nadgledanja pravosuđa sadržani su u redovnim i ad hok javnim izveštajima i o njima se diskutuje sa relevantnim institucijama u periodičnim intervalima. Kao misija posvećena unapređenju vladavine prava, EULEX u potpunosti poštuje nezavisnost pravosudnih organa i princip nemešanja tokom obavljanja svojih aktivnosti nadgledanja", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Euleks postupa na osnovu jasnog i dobro definisanog mandata koji odobravaju države članice EU.

"Taj mandat se periodično obnavlja svake dve godine, a rad ove misije EU podleže redovnoj reviziji od strane država članica", navodi se u saopštenju Euleksa.

Dodaje se da je Euleks samo od decembra 2008. do juna 2018, godine imao izvršni mandat, koji je obuhvatao ovlašćenje da istražuje, krivično goni i donosi presude u predmetima ratnih zločina počinjenih na KiM, kao i da je tokom tog perioda misija sprovela više istraga i suđenja protiv pojedinaca svih nacionalnosti, osumnjičenih za ratne zločine.

"Ta isključiva nadležnost EULEX-a da se bavi takvim krivičnim delima, ograničena je aprila 2014. godine, u skladu sa kosovskim zakonom, uglavnom na predmete koji su bili u toku. To znači da su od tog trenutka pa nadalje kosovski tužioci i sudije takođe postali nadležni za krivično gonjenje i donošenje presuda u svim novim predmetima u vezi sa ratnim zločinima", navodi se.

Srpska lista saopštila je u utorak da je hapšenje Živorada N. (70) u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici, raseljenog lica iz opštine Vučitrn, nastavak pritisaka na srpski narod na Kosovu i Metohiji po ustaljenoj praksi da je "za optužbe za ratni zločin potrebno da ste Srbin koji je 1999. godine bio punoletan", i da takav neosnovani progon poštenih i časnih Srba vodi daljoj eskalaciji situacije na terenu umesto da se situacija smiri.  

Izvor: T a n j u g; Foto: N1

KiMEuleks

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva