:

:

TV Most

Foto: iStock

clock

Decembar 26, 2020   8:07

0

75

Evropa: Od ponoći Austrija po treći put "pod ključem" ,novi soj korona virusa registrovan i u Francuskoj

U Austriji su od ponoći na snagu stupile nove pooštrene mere u borbi protiv pandemije korona virusa, kojim se ta zemlja ponovo zaključava, treći put ove godine.

Treće zaključavanje trajaće mesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju "otključavanje" biti moguće od 18. januara.

Novim zaključavanjem ponovo je na snagu stupio celodnevni policijski čas, a iz kuće je moguće izaći u kupovinu svakodnevnih potrepština, zbog odlaska kod lekara, na posao, ali i pružanja pomoći drugima, te i u šetnju ili na individualno bavljenje sportom zbog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Pooštrene mere predviđaju značajno smanjenje kontakata, tako što je jednom domaćinstvu omogućeno da ima kontakt sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

To znači da ni za Novu godinu neće biti moguće napuštati kuću bez valjanog razloga, kao ni slavlje sa onima koji nisu ukućani.

Sve prodavnice, izuzev prodavnica namirnica, drogerija, pekara, mesara i slično, kao i apoteka, su zatvorene.

Takođe, servisi za automobile i bicikle ostaju otvoreni.

Ostaju zatvoreni i restorani i hoteli, kao i kulturne ustanove.

Na javnim mestima ostaje pravilo distance o jednog metra prema drugim osobama, a u zatvorenom prostoru mora se nositi i maska.

Takođe, do 18. januara na snazi je stroži režim ulaska u Austriju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti negativnim testom, ali tek nakon pet dana izolacije.

U Nemačkoj skoro 14.500 novozaraženih, 240 preminulih

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 14.455 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 240 osoba, saopštio je Institut Robert Koh.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji time je porastao na 1.627.103, a preminule su 29.422 osobe, prenosi Rojters.

Novi soj korona virusa registrovan i u Francuskoj

U Francuskoj je registrovan prvi slučaj novog soja korona virusa kod jednog Francuza koji se nedavno vratio iz Londona, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ovaj slučaj je otkriven u gradu Turu, prenosi Rojters.

Zaraženi, koji je doputovao iz Londona 19. decembra nalazi se u samoizolaciji i oseća se dobro, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Izvor: Танјуг

Evropakoronavirusnovi soj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva