:

:

TV Most

Foto: Ej Bi Si Njuz

clock

April 08, 2021   21:19

0

27

FAZ: Kurti u Tirani sanja o Velikoj Albaniji?

Ogranak Pokreta Samoopredeljenja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija učestvuje i na izborima u Albaniji, a nemački dnevnik 'Frankfurter algemajne cajtung' (FAZ) postavlja pitanje kriju li se iza toga njegovi snovi o nekoj Velikoj Albaniji jednog dana, prenosi 'Dojče vele'.

Na parlamentarnim izborima u Albaniji 25. aprila učestvovaće i ogranak Pokreta Samoopredeljenje sa Kosova i Metohije, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim izborima na Kosovu.

Kako prenosi Dojče vele, FAZ ocenjuje da činjenica da ta stranka sada vodi kampanju na izborima u susednoj državi, i to s podružnicom istog imena, te da je i sam lider stranke Aljbin Kurti tamo učestvovao u kampanji, ne nailazi na oduševljenje albanskog premijera Edija Rame.

"Istina je da Samoopredeljenje za sada nije registrovano kao politička stranka u Albaniji, već nastupa kao građanska inicijativa koja podržava nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima. Međutim, u dogledno se vreme planira i pretvaranje u stranku", piše u tekstu.

Jedan od kandidata za izbore je Boiken Abazi, koji je ujedno i direktor građanske inicijative Samoopredeljenja u Tirani.

Na pitanje prima li uputstva od kosovskog premijera Kurtija, Abazi je izbegao jasan odgovor.

"Bio bi to veliki gubitak za mene i našu organizaciju ovde kada Aljbin ne bi našao vremena da se s nama savetuje. Poštujem njegove dubinske analize i savete. Mi to ne sledimo uvek, ali je dobro čuti njegove ideje", rekao je Abazi.

Među te ideje, dodaje Dojče vele, spada i stav da bi bilo bolje i za Albaniju i za Kosovo da se ujedine u zajedničku državu, a to je ono što i Abazi propagira.

"Naravno da do toga neće doći sutra ili narednih godina. Bilo bi populistički tvrditi tako nešto," kaže Abazi.

Ipak, na prethodnim izborima u Albaniji, ništa se nije moglo dobiti velikoalbanskim obećanjima, navodi Dojče vele.

To je iskusio i "Crveno-crni savez", nazvan po albanskim nacionalnim bojama, koji se kandidvao na parlamentarnim izborima 2013. s programom Velike Albanije i dobio samo 0,6 odsto glasova.

Istraživanja su pokazala da bi i Samoopredeljenje moglo da prođe slično, barem u prvom pokušaju.

"Teško da će dobiti i samo jedan mandat u aprilu", kaže bivši albanski ministar obrazovanja i zamenik šefa vlade Genc Polo.

Ne treba zanemariti unutrašnjo-političku motivaciju takvih izjava, ali u pogledu spoljne politike Kosovo tu pre svega vidi upozorenje Evropskoj uniji, koje glasi: "Ne zaboravite nas!", navodi Dojče vele.

"Kurti, međutim, ide znatno dalje, pre svega jer je najavio da će se Samoopredeljenje angažovati i u Severnoj Makedoniji, gde Albanci čine oko četvrtinu stanovništva", zaključuje se u tekstu.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?