:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2024   13:43

0

99

Fon Kramon: Priština nije ispunila sve uslove za normalizaciju odnosa sa Beogradom

Vladi Kosova nedostaje politička volja za napredak u evropskim integracijama, ocenila je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon i istakla da je za napredak u tom procesu neophodna normalizacija odnosa sa Srbijom i uspešan završetak dijaloga, ali da Priština nije ispunila sve uslove i kriterijume, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

"Vladi Kosova nedostaje politička volja za napredak u evropskim integracijama zemlje. Kabinet je podneo zahtev za članstvo u Savetu Evrope i EU, ali potrebni koraci za napredak po ovim aplikacijama nisu napravljeni. Oni kažu da žele da postanu članice Natoa, EU, Saveta Evrope, ali ako neko poznaje pravila kluba, mora da igra po tim pravilima umesto da ih krši", istakla je za BTA izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon za BTA.

Istakla je da Vlada Kosova trenutno nimalo ne olakšava život građanima, što, kako kaže, šalje veoma pomešane signale. Međunarodni partneri su umorni od nečinjenja Prištine, što je dovelo do uvođenja kaznenih mera od strane EU prošle godine, ukazuje.

Napomenula je da Kosovo "mora da bude priznato kao nezavisna država da bi se pridružilo EU", dodajući da pet zemalja članica ne priznaje njegovu nezavisnost.

"Svi se slažu da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine potreban uspešan završetak dijaloga. Svima bi bilo mnogo lakše da Kosovo kaže da je ispunilo sve uslove i kriterijume, tada će EU i međunarodni partneri izvršiti ogroman pritisak na Srbiju da ispuni svoj deo posla. Međutim, Kosovo to ne čini, što predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izuzetno olakšava da kaže da nema smisla da ulaže politički kapital ako nema interesa za napredak Kosova", rekla je Fon Kramon.

Ona je prokomentarisala i odluku Centralne banke Republike Kosovo da od 1. februara gotovinske transakcije moraju da budu u evrima i ukazala da je sporan način na koji je Priština pokušala da sprovede tu odluku.

"Kosovo kao suverena država ima pravo da odlučuje koju će valutu koristiti, ali je problematičan način na koji je pokušala da sprovede tu odluku. O toj odluci nisu obavestili ljude koji bi bili pogođeni, nisu širili informacije na srpskom jeziku o odluci, a konsultacije nisu održane. Sve je to bilo protiv interesa običnih ljudi", navela je Fon Kramon.

Poručila je da se svi u EU i Vašingtonu pitaju zašto Priština to radi, dodajući da ciljaju na obične ljude iz srpske manjine.

"Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, bilo je jasno da je reč o multietničkoj zemlji i društvu i da su potrebni mehanizmi da se to multietničko društvo zaštiti. Međutim, vladajućoj stranci i njenim pristalicama to sada nije važno", uakazala je Fon Kramon.

Smatra da je moguće da Kosovo napreduje ka EU, ali samo sa vladom koja radi u interesu ljudi na Kosovu kako bi se postigao taj cilj.

"Trenutna realnost je drugačija i prilično razočaravajuća", ocenila je ona ukazujući da nijedan od mehanizama EU za rešavanje kriza na Kosovu do sada nije bio dovoljno efikasan, ali da bi nametanje restriktivnih mera koje direktno utiču na građane bilo nepravedno.

Izvor: Kosovo online/BTA; Foto: Beta/AP

KiMFon Kramon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva