:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 10, 2015   12:05

0

152

Formiranje ZSO ključno za opstanak Srba

Gostujući u Dnevniku RTS-a Marić je rekao da napadi i nemiri u Makedoniji jasno govore sa kakvim bezbednosnim izazovima živimo.

"Srbi sa strahom prate sve ono što se u susednoj Makedoniji događa. Iskustvo je Srbe na Kosovu i Metohiji naučilo da, kao najslabija grupacija, uvek budu prva meta takvih nemira", navodi Marić.

Kada je reč o otkazivanja sastanka u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, Marić kaže da je za sve na Kosovu i Metohiji od ključne važnosti da se poštuje Briselski sporazum.

"Za Srbe su prvih šest tačaka, koje se odnose na Zajednicu srpskih opština, najvažnije. Garant tog sporazuma je međunarodna zajednica i očekujem da će uskoro zakazati sastanak na kojem će se o tome govoriti", smatra Marić.

Podseća da do formiranja kabineta Ise Mustafe nije bilo političke volje za stvaranje Zajednice.

"Politički uslovi su promenjeni jer Lista "Srpska" učestvuje u vlasti i prva tačka koalicionog sporazuma odnosi se na formiranje Zajednice srpskih opština", tvrdi ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi.

Glavni uslov za formiranje Zajednice jeste promena zakonodavnog okvira.

"Tek kada bude formirana radna grupa za izmenu zakonodavstva, biće jasno šta je sve potrebno promeniti i koje nove zakone doneti", navodi Marić i naglašava da je sprovođenje Briselskog sporazuma neophodno za budućnost srpskog naroda.

Zadovoljan je čvrstim stavom Vlade Srbije i premijera Vučića po pitanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

"Gazivode, Brezovica i Trepča su važni resursi za Srbe, jer obezbeđuju snabdevanje vodom i električnom energijom", ističe Marić i dodaje da se takve stvri moraju rešavati dijalogom uz podršku međunarodne zajednice.

Kaže da velikog pomaka u rešavanju tih problema nema, ali je dobro što se situacija ne pogoršava.

"Srbi imaju podršku međunarodne zajednice, jer su svi svesni koliko je imovina važna za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", smatra Marić.

Pored borbe za opstanak, ministar kosovske vlade za lokalnu samoupravu naglašava da je povratak raseljenih Srba vrlo važno pitanje. najavljuje formiranje međuministarske grupe za rešavanje tog problema.

"Do sada se povratkom bavilo samo jedno ministartsvo, a na terenu je pokazano da je potrebo aktivno uključivanje svih društvenih institucija, od policije do pravosuđa", kaža Marić.

Tvrdi da će se međuministarskom grupom stvoriti koordinacija svih službi.

"Kada se neko vrati, moraju mu se obezbediti neophodni uslovi za život i privređivanje. Nema smisla vraćati ljude dok se ne obezbede svi uslovi za opstanak", naglašava Marić i dodaje da će ubuduće svi imati odgovornost i obavezu da učestvuju u povratku Srba na Kosovo i Metohiju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva