:

:

TV Most

Foto: info.ks

clock

Mart 12, 2021   10:42

0

176

Francuska amabasadorka u Prištini: Nisu ispunjeni svi kriterijumi za liberalizaciju viza

Mari Kristin Butel, francuska ambasadorka u Prištini izjavila je da neće biti liberalizacije viznog režima u bliskoj budućnosti za žitelje Kosova i Metohije, jer nisu ispunjene sve garancije potrebne za odobravanje putovanja bez viza.

Mari Kristin Butel izjavila je prištinskim medijima da stav Francuske po pitanju liberalizacije viznog režima ostaje nepromenjen, da je Francuska primetila pozitivne pomake, ali da usvojeni zakoni još nisu proizveli opipljive i održive efekte.

"Stoga Francuska, zajedno sa nekim drugim državama članicama, smatra da sve potrebne garancije još nisu ispunjene u ovoj fazi", dodala je francuska ambasadorka.

Sa druge strane izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Kramon pozvala je Evropsku uniju da uradi "domaći zadatak" i odobri liberalizaciju viznog režima, što je pre moguće.

Von Kramon je saopštila da je Odbor za spoljne poslove nedavno usvojio njen izveštaj o Kosovu i da će konačni izveštaj biti usvojen na plenarnoj sednici 24. marta.

"Pozdravljamo posvećenost Prištine, ali još uvek je dug put ka pridruživanju EU. Mnogo toga treba učiniti da se poboljša situacija vladavine zakona i da se više bori protiv korupcije. Kosovo treba da sprovede svoje obaveze u energetici da bi se borilo protiv zagađenja vazduha. Želimo da vidimo dijalog Beograda i Prištine da bismo nastavili, ovo je interes obe strane", rekla je Von Kramon.

Izvor: RTS

KiMMari Kristin Butelvizna liberalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva