:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Jun 11, 2022   12:10

0

164

Garić: Šolc propustio da opomene političko obdanište u Prištini za Visoke Dečane i ZSO

Glavni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić izjavio je da posle poruke Olafa Šolca o Kosovu nema nikakve dileme da Srbija ulazi u jedan period grčevite borbe jer je svima jasno da svetski poredak ne može da se zasniva na principima istine i pravde, a da bi gest dobre volje bio da je nemački kancelar podsetio Aljbina Kurtija na obaveze u vezi sa vraćanjem zemljišta manastiru Visoki Dečani i Zajednicom srpskih opština.

On je na Radio-televiziji Srbije rekao da je Šolc izašao iz zone uobičajenih fraza, da je rekao neke rečenice koje su dosta konkretne i oštre, ali i da su stvari sada jasnije i da je jasan stav Nemačke da stoji na poziciji priznanja kosovske državnosti.

"Jedna od poruka koju je Šolc juče doneo bila je da samo uz priznanje Kosova i Metohije kao države Srbija može da računa na učlanjenje u EU. To je neki momenat koji je do sada pominjan, ta priča se provlačila, ali nije bila sa zvaničnih mesta baš tako decidno izrečena", kaže Garić. 

Prema njegovim rečima, Nemačka želi da utiče na procese u regionu i u tom svetlu onda gleda i na Srbiju i na srpski narod i ne može da se očekuje neko preterano razumevanje, ali nova budućnost Srbije i Nemačke može da se gradi na ekonomskoj saradnji koja je uspešna, bez obzira na političku udaljenost u stavovima Beograda i Berlina i dijametralno suprotne pozicije. 

Povodom izjave Šolca da očekuje dogovor oko Kosova, Garić je rekao da će to ići dosta teško i da se na osnovu trenutne platforme u Berlinu i EU ne može očekivati da će brzo doći do nekog zadovoljavajućeg rešenja i za Beograd i za Prištinu.

"Videli smo da Lajčak u prethodne dve godine nije uradio ništa konkretno, da su njegovi dosadašnji napori bili neuspešni, pitanje je koliko je on uneo dovoljno energije i želje u taj svoj posao. U avgustu treba da dobije produženje mandata, Šolc je nagovestio da će Lajčak ostati u sledećem periodu na tom mestu", rekao je Garić. 

Kako je naveo, sinoć je u Solunu Šolc sedeo pored kosovske predsednice Vjose Osmani i to je verovatno bila poruka o bliskosti koju EU i Nemačka osećaju prema Kosovu i albanskim pozicijama. 

Smatra da bi bilo jako dobro da je Šolc juče rekao Aljbinu Kurtiju da mora konačno da sprovede odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, da sprovede obavezu iz Briselskog sporazuma o ZSO, da prestane da vrši teror u srpskim sredinama i preti Srbima. 
 
"To bi bio jedan dobar korak Šolca i to bi bio gest dobre volje. Mi bismo onda iza toga to poverenje mogli da gradimo i da u Berlin gledamo kao na centar koji utiče na pozitivan način i želi dobro regionu. Dok god to ne budemo videli, nažalost, moramo da sumnjamo u te navodno dobronamerne poruke i uglavnom ćemo morati da bacimo akcenat na ono što dolazi kao pretnja i ucena, to je ocigledno dominantno i dalje", kaže Garić 

Garić je naveo da ne veruje da Kosovo ima bilo kakve šanse u sledećem periodu da se približava istinski EU, posebno ne u ovakvom trentuno odnosu prema Beogradu jer je približavanje Kosova EU u domenu “naučne fantastike”. 

“Osmani i Kurti iznose želje i prohteve kao da i dalje veruju u Deda Mraza, u ispunjenje velikih obećanja koja su nekada data, skaču na Beograd, stalno šalju uvrede, pretnje i optužbe da do krajnih granica ispitaju izdržljivosti Beograda i Zapada. U uslovima takvog političkog obaništa kakvo trenutno imamo u Prištini ne možemo da očekujemo ništa novo i dobro da se dogoditi. Jedina stvar da se krene napred jeste ako sa Zapada dođu dovoljno jaki impulsi ka Prištini da se te stvari promene. Oni zavise od pomoći Zapada i ekonomski i u svakom drugom smislu, kriju se iza NATO i pokušavaju da osnaže svoju poziciju kako bi mogli prema Beogradu da krenu agresivno”, kaže Garić. 

Povodom navoda Kurtija da Beograd blokira dijalog, Garić je rekao da kod Kurtija funkcioniše sistem paralelne realnosti, u stanju je da izgovori gomilu nesitina, za sebe tvrdi da je oličenje demokratije i veliki borac za evropske vrednosti, ruši sve mostove i uradio je toliko toga da pokida bilo kakvu mogućnost normalizacije odnosa sa Beogradom. 

"Teško je očekivati da će on biti u stanju da nešto promeni. U Prištini i Albanci vide da Kurti nije čovek koji će im doneti preteranu sreću", naveo je Garić. 

Povodom poziva Šolca na uvođenje sankcija Rusiji, Garić kaže da u ovom momentu Beograd nema ni prostora ni mogućnosti da menja svoju poziciju koja je jasna i iskristalisana na temeljima poštovanja međunarodnog poretka i naglašava da je teško očekivati od Beograda da povlači neke poteze koji bi bili kontra interesima Srbije.   

"Imamo situaciju u kojoj se Srbija zajedno sa Kosovo nalazi u nekoj vrsti spojenih sudova sa ukrajinskom krizom, ma koliko na Zapadu pokušavali da Kosovo tretiraju kao jedinstven slučaj", kaže Garić i dodaje da antiruska platforma postaje jedno vezivo tkivo koje daje neku vrstu kohezije Evropi, ali da se vidi da unutar evropskih država postoje velike razlike i da ne gledaju svi na sličan način na ukrajinski rat. 

Naveo je da se od Srbije očekuje da demolira samu sebe zarad nekih očekivanja sa Zapada i naglasio da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da ugao iz kojeg Srbija gleda na te stvari potpuno različit od stava Zapada. 

Izvor: Kosovo Onlajn

Miloš GarićOlaf Šolc
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva