:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 09, 2019   9:47

0

213

Gde se sve kriju migranti

Da neopaženo pređe granicu Srbije na putu do neke od zapadnoevropskih zemalja, u poslednjih pet godina, pokušalo je 2.700 migranata. Takvi pokušaji se nastavljaju i u 2019. godini, pa je od početka godine već registrovano i zaustavljeno 95 lica. Migrante krijumčare na različite načine skrivajući ih na neverovatnim mestima.

U krovu kombija bilo je osmoro ljudi, a da se motor ugasio ostali bi bez vazduha.

U lažno dno kamiona može da stane čak deset odraslih osoba. Ima i onih koji pristaju da put provedu sklupčani u sedištima vozila. Sve to kako bi dostigli obećanu zemlju - neku od zapadnoevropskih država.

Rade Knežević iz Uprave carina kaže da je bilo situacija da u kamionima pronalaze žene, decu.

"Morate da znate da u tim kamionima nisu baš uslovi normalni. Kada su u pitanju visoke temperature u takvim prevoznim serdstvima - idu i preko 50, 60 stepeni. Imali smo davno slučaj jedne trudnice. Ljudske sudbine su teške, neki put, i ostave dubok trag na nas i naše službenike", rekao je Knežević.

Po vrućini, ali i po hladnoći, po danu ili mraku, migranti su uporni. U 95 odsto slučajeva, nedozvoljenu robu i skrivene ljude, carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja pronalaze pomoću skenera.

"Imamo u realnom vremenu sliku sa svakog od naših skenera da možemo i ovde da vršimo drugu kontrolu slike koja se pokazuje", rekao je Knežević.

Krijumčari su često vozači koji za to dobiju dosta novca. Ali sumnju carinika po pravilu izazove pokidana sajla ili presečena cirada.

"Postoji i niz primera gde vozači nisu znali, gde su ilegalni migranti iskoristili nepažnju vozača i presekli sajle i cirade i tako na taj način ušli u transportno sredstvo", kaže Knežević.

Samo od početka ove godine, migranti su pokušali da pređu u drugu zemlju u kamiona koji prevoze auto-delove, papirnu i plastičnu ambalažu, pomorandže, duvan, bagremov med, deterdžent, jastuke i posteljinu. Najupečatljiviji slučajevi zabeleženi su na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci i Šid, saopštila je Uprava carina.

Izvor: RTS

migranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva