:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 27, 2020   12:59

0

740

Gojković: Kolarac da bude ustanova od izuzetnog značaja

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas da Zadužbina Ilije M. Kolarca zaslužuje zajednički pristup i istakla da je Ministarstvo kulture i informisanja ponudilo model Kolarčevoj zadužbini za trajno rešenje problema - da Kolarac postane ustanova od izuzetnog značaja kako bi sistemski bio rešen problem finansiranja.

 

Gojković je napomenula da je kao ministar na nedavnom sastanku sa upravnicom ove zadužbine Jasnom Dimitrijević ponudila trajno rešavanje situacije, a to je da Kolarac postane ustanova od izuzetnog značaja, ali da još uvek čeka odgovor upravnice i Upravnog odbora Kolarca.
„Moj predlog je bio da to postane ustanova od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i da im poverimo vrlo važne zadatke, jer je Kolarac i obrazovna ustanova u svojoj suštini i u svojoj biti. Naravno, time bi bio rešen problem finansiranja jer bi Republika Srbija i Ministarstvo poveravalo određene zadatke Kolarčevoj zadužbini da obavlja za naše društvo“, pojasnila je Gojković u Skupštini Srbije tokom debate o predlozima zakona iz oblasti kulture i informisanja.
Gojković je rekla da bi svi trebalo da se posvete tome da se reši ovaj problem sistemski.
“Čekam odgovor upravnice i Upravnog odbora da li prihvataju ovaj model ili kakav model oni nude, a ne da se iz meseca u mesec suočavamo sa pokrivanjem dela troškova, već da sistemski rešimo problem“, rekla je Gojković.
Gojković je rekla da bi najlakši put bio da Kolarac postane jedna od ustanova kulture Republike Srbije, ali da se onda postavlja pitanje kakva se poruka šalje fondovima, privatnim zadužbinarima ako mi menjamo prvobitnu volju zadužbinara kao što je bio Ilija Kolarac i istakla da se mora poštovati institucija zadužbinarstva.
Gojković je ukazala da se u delu javnosti stiče utisak da Ministarstvo kulture i informisanja nije pomagalo ovu zadužbinu, ali da podaci pokazuju da je od 2016. godine do 2020. godine ukupno izdvojilo 31.428.000 dinara kako kroz programe, tako i sufinansiranjem dela tekućih rashoda i izdataka.
„Kolarac je izuzetno važan i moramo da mu se posvetimo. Kolarac je pitanje od nacionalnog značaja, problemi ne datiraju samo iz ove godine usled pandemije Kovida 19, već duži niz godina. Nadam se da ću sledeći put moći da vas upoznam sa konkretnim rešenjem koje smo zajedno doneli i Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije i Kolarčeva zadužbina, odnosno njeno rukovodstvo“, rekla je Gojković.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva