:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2024   21:57

0

51

Gori: Forum u Trstu predstavlja veliku priliku za srpsku nauku i kompanije

Povodom ovogodišnjeg izdanja Velikog naučnog biznis foruma (BSBF 2024) koji će se u oktobru održati u Trstu, večeras je u Ambasadi Italije u Beogradu organizovana prva u nizu prezentacija tog projekta.

Tom prilikom je ambasador Luka Gori poručio da predstojeći Veliki naučni biznis forum (BSBF) predstavlja priliku za srpske naučno-istraživačke centre i kompanije iz Srbije da se predstave.

"Srbija mnogo ulaže u sektore sa visokim tehnološkim sadržajem - IKT, agrotehnologija, biotehnologija i veštačka inteligencija. Veliki naučni biznis forum pružice dodatnu priliku srpskom inovacionom ekosistemu da ojača svoje veštine", rekao je Gori.

Istakao je važnost večerašnjeg događaja, jer je Beograd izabran kao prvo mesto za prezentaciju predstojećeg Foruma.

"Ovo je prva prezentacija i izbor Beograda i Srbije pokazuje važno priznanje ulozi koju Srbija ima u regionu i značaju koji Italija pridaje bilateralnim odnosima dve zemlje", naveo je Gori.

Istakao je i važnost Foruma za Srbiju, koja želi, kako je rekao, da bude hab za inovacije i napredne tehnologije u regionu.

Gori je dodao da je posetio mnoge naučno-istraživačke centre u Srbiji i naveo da je impresioniran kako rade.

Podsetio je i na to koliko ljudi u Srbiji vole Trst i poručio da će im vrata tog grada biti uvek otvorena.

Odbornica za rad, obuku, obrazovanje, istraživanje, univerzitet i porodicu regije Furlanija-Julijska krajina Alesija Rozolen istakla je da je ovo prva zvanična poseta BSBF zemljama Centralne i Istočne Evrope.

"Otvorenost prema ovom bitnom kraju Evrope je bio jedan od naših prioriteta kada smo prvi put predstavili nacionalnu kandidaturu za domaćina BSBF u Italiji", rekla je Rozolen.

Navela je da će Forum omogućiti poslovnom i naučnom svetu Centralno-istočne Evrope da u potpunosti iskoristi mogućnosti za ekonomski rast i tehnološki razvoj koje nudi evropsko tržište i poželela svima dobrodošlicu u Trst u oktobru.

Generalni sekretar Centralnoevropske inicijative (CEI) Roberto Antonione rekao je da je Srbija važna toj inicijativi i iskazao svoje uverenje da će srpske kompanije i naučni sektor iskoristiti mogućnosti koje nudi BSBF.

Direktor organizacije domaćina BSBF Paolo Akunco rekao je da Forum predstavlja panevropsku inicijativu, ali i priznanje za Italiju.

Naveo je da će Forum imati podršku čak četiri italijanska ministarstva, kao i da su promoteri Foruma 10 velike evropske naučne organizacije, kao što su CERN i Evropska svemirska agencija.

Večerašnji događaj je organizovala Ambasada Italije u Beogradu, u saradnji sa Centralnoevropskom inicijativom (CEI), regijom Furlanija-Julijska krajina, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije (PKS).

BSBF 2024 je događaj koji ce od 1. do 4. oktobra dovesti predstavnike najvecih i najvažnijih evropskih istraživačkih organizacija u Trst da razgovaraju o mogucnostima saradnje sa svetom industrije i komercijalnim partnerstvima između lokalnih aktera i velikih naučnih organizacija.

Ovo je sektor koji godišnje mobiliše resurse od oko 10 milijardi evra na evropskom nivou i važno tržište posebno za kompanije koje teže da promovišu svoju međunarodnu dimenziju.

Veliki naučni biznis forum je poslovni kongres, fokusiran na visoke tehnologije i inovacije sa ciljem da bude glavna tačka susreta između istraživačkih infrastruktura i industrije u Evropi.

Italija ce 2024. godine biti domaćin trećeg izdanja Foruma u gradu Trstu, nakon prethodnih izdanja u Kopenhagenu i Granadi, gde se okupilo više od 1.000 delegata iz više od 500 organizacija i 30 zemalja kako bi razgovarali o budućim perspektivama tržišta nauke.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

GoriForum u Trstu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva