:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2019   9:59

0

138

Gračanica: “Slatko srce” podelilo glukomere zdravstvenim ustanovama

Udruženje za borbu protiv dijabetesa “Slatko srce” iz Gračanice, uoči 14. novembra svetskog dana borbe protiv te bolesti, poklonilo je više aparata za kontrolu nivoa šećera u krvi ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

Akciju podele Glukomera, aparata uz pomoć koga se na jednostavan i brz način proverava nivo šećera u krvi, udruženje “Slatko srce” započelo je uoči Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Domu zdravlja u Gračanici uručena su dva aparata, jedan za odeljenje Intervencija, a drugi za Savetovalište za dijabetes.

Kako je za Kosovo onlajn potvrdio predsednik Udruženja “Slatko srce” Bojan Mirković, glukomeri će biti podeljeni i odeljenjima hirurgije i gineklogije u Bolnici "Simonida" u Gračanici. 

“Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa poklonili smo glukomere u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa dijabetesom, ali i onima koji ne boluju od ove bolesti, a žele da provere svoje zdravstveno stanje na brz i efikasan način", rekao je Mirković.

Mirković je istakao da Udruženje blisko sarađuje sa Savetovalištem za dijabetes pri Domu zdravlja u Gračanici i da su do sada organizovali više zajedničkih akcija u cilju obaveštavanja stanovništa o pravilnoj ishrani i načinu života, kako bi se na preventivan način uticalo na suzbijanje te bolesti.

Svetski dan dijabetesa obeležava se u više od 160 zemalja širom sveta, a na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije i Svetske zdravstvene organizacije taj dan je svrstan u kalendar javnog zdravlja i ima za cilj skretanje pažnje svetske javnosti na dijabetes koji predstavlja značajan problem za javno zdravlje.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva