:

:

TV Most

clock

April 10, 2024   13:38

0

131

Građani Severne Mitrovice: Vizna liberalizacija za Srbe sa Kosova veoma značajna

Vizna liberalizacija za nosioce pasoša Koordinacione uprave MUP Srbije za građane Severne Mitrovice bila bi veoma značajna, a pojedini meštani već paniraju putovanja i biraju destinacije.

Mladić Luka Mašić kaže da već planira gde će putovati nakon što dobije viznu liberalizaciju.

„To bi nam bilo neko oslobođenje, mogli bismo da putujemo negde sa strane. Ja planiram u Amsterdam da putujem“, kaže Mašić.

Sa njim se slaže Dragan Mitrović koji navodi da bi to iskoristio za putovanje.

„Ja ne znam ni zašto su ukidali, ako pripadamo stanovništvu Srbije. Ne mogu da shvatim da odvajaju gradove i stanovništvo iste države, one u Beogradu, Pazaru, Čačku i nas odavde. Mnogo znači, a za odlazak, ako ništa makar bi otišao kao turista nekih tri meseca“, odgovara Mitrović.

Srećko Radojević navodi da će ljudi sa ovog prostora dobiti slobodu kretanja.

„Zatvoreni smo bili tolike godine, kao da smo neki zatvoreni svet, što bi rekli ’slepo crevo’. Sloboda kretanja da ima i za ove ljude ovde. Najradije bih otputovao u Grčku“, kaže Radojević.

Moguću viznu liberalizaciju za nosioce pasoša Koordinacione uprave kao dobru ocenjuje i Jadranka Šapić.

„Svakako je dobro. Slobodan si da putuješ. Ono malo para što imamo, da imamo gde da ih potrošimo. Svakako je dobro, da se i mi malo uključimo sa građanima Srbije, jer smo i mi građani Srbije“, navodi Šapić.

Na jučerašnjoj sednici Komiteta Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) usvojena je odluka o viznoj liberalizaciji za pasoše Koordinacione uprave. Za je glasalo 34, protiv sedam, a uzdržanih je bilo 12 poslanika.

Sledeći proceduralni korak je usvajanje na plenarnoj sednici EP u Strazburu 22-25. aprila. Nakon toga bi predlog trebalo da formalno potvrdi i Savet EU.

Izvor: Kosovo online

SrbiKosovovizna liberalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva