:

:

TV Most

Foto: Cord

clock

Jun 21, 2023   15:58

0

88

Grčka snažno podržava evopski put Srbije i spremna je da pruži tehničku i praktičnu pomoć u pristupanju EU

Ambasadorka Republike Grčke u Srbiji Maria Levanti izjavila je u intervjuu za portal Balkantravel.rs da stav njene zemlje po pitanju Kosova i Metohije ostaje nepromenjen, kao i da Grčka snažno podržava Srbiju po pitanju evrointegracija. Takođe, ona je govorila i o novim projektima koje se tiču energetske povezanosti zemalja Zapadnog Balkana.

Na konstataciju da je Grčka jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali se prošle godine u medijima spekulisalo o promeni tog statusa, ambasadorka Levanti je odgovorila:

"Naš stav o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen. To je potvrđeno i na najvišem nivou tokom nedavne posete predsednice Helenske Republike Katerina Sakelaropulu Srbiji", navela je grčka ambasadorka.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije Levanti je izrazila snažnu podršku našoj zemlji na tom putu:

"Grčka smatra da je Srbija faktor strateške važnosti za stabilnost i sigurnost u širem regionu. U tom svetlu, Grčka je uvek bila čvrsti i glasni podržavalac integracije Srbije u EU, čvrsto verujući da je to prirodno mesto Srbije. Osim toga, Grčka je spremna da pruži bilo kakvu tehničku i praktičnu pomoć naporima Srbije u pristupanju EU, ako je to potrebno".

Levanti je podsetila da se saradnja između dve zemlje značajno povećala u prethnodih nekoliko godina.

"Grčka i Srbija imaju jake istorijske i kulturne veze. Te veze su podstakle grčku preduzetničku zajednicu da dođe i nastani se u Srbiji devedesetih godina prošlog veka, doprinoseći obnovi zemlje. Danas, Srbija je postala vodeća destinacija za investicije sa konkurentnim operativnim troškovima i visoko kvalifikovanom radnom snagom. Pored toga, strateški položaj Srbije, podsticaji za investicije, pristup ključnim tržištima, reforme u izdavanju građevinskih dozvola, zakonima o radu, javnim nabavkama i privatizacijama koje su poboljšale poslovno okruženje, učinili su je još privlačnijom destinacijom za investiture", izjavila je Levantijeva.

Ambasadorka je najavila i da Grčka planira izgradnju četiri nova LNG terminala, što bi značajno uticalo na energetsku sigurnost jugoistočne Evrope, ali i Evrope u celini.

"Strateški položaj Grčke kao vrata za LNG je od velikog interesa ne samo za samu zemlju, već i za jugoistočnu Evropu u celini. Alexandroupolis FSRU, kada bude završen, pružiće 5,5 milijardi kubnih metara (bcm) prirodnog gasa godišnje tržištima Grčke, Bugarske, Srbije i Severne Makedonije. Očekuje se da će ovaj projekat značajno doprineti energetskoj sigurnosti jugoistočne Evrope i Evrope u celini. Želim da napomenem da, osim Alexandroupolis FSRU i već postojećeg LNG terminala na ostrvu Revithoussa, u Grčkoj su planirana četiri nova LNG terminala, tj. "Dioryga LNG" kod Korinta, drugi FSRU kod Trakije, "Thessaloniki FSRU", blizu Soluna i "Argo FSRU", kod Volosa. Kada je reč o gasovodima, pored TAP-a, izgradnja gasovoda Grčka-Severna Makedonija dodatno će poboljšati sposobnost Severne Makedonije da nabavlja gas iz različitih izvora, kao i Srbije kada bude realizovan projekat gasovoda Srbija-Severna Makedonija. Ovo će doprineti naporima Srbije u diversifikaciji energetskih izvora, paralelno sa interkonektorima Grčka-Bugarska-Srbija",zaključila je Maria Levanti, ambasadorka Republike Grčke u Beogradu.

Izvor: TV Most, Balkantravel.rs

KiMMaria LevantiGrčka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva