:

:

TV Most

clock

Avgust 24, 2022   13:31

0

139

Grubješić: Interesantno je što se Lajčak i Eskobar sastaju sa opozicijom u Prištini

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da se finalni dogovor između Beograda i Prištine neće desiti bez SAD, a ocenila je i da je interesantno što se predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar sastaju sa opozicijom u Prištini, prenosi Kurir.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, kako je rekla, imao je samo reči hvale za srpsku delegaciju koja je u Brisel došla da pregovara otvorena za saradnju, a američka strana govori o neophodnosti ispunjenja svih dogovora.

Grubješić je navela da je veoma važno to što se dijalog nastavlja.

„Da nema prostora za dogovor, ovog dodatka ne bi bilo. Potrebno je uložiti maksimalne napore da do nekog dogovora dođe“, kaže Grubješić.

Ona je ukazala da nije dobro raspoređivanje Rosu jedinica koje upadaju na sever Kosova.

"Verujem da će Kfor, ukoliko bi došlo do nekih incidenata, odamah reagovati“, kaže Grubješić.

Ona je dodala da ne može da isključi opciju da će se Srbi isključiti iz institucija, ali se nada da do toga neće doći.

„To ne bi bilo dobro ni za koga. Uz aktivno zalaganje za dijalog i sporazum, Srbija ne sme da isključi bilo koju opciju, već treba da se prilagođava situaciji“, kaže Grubješić.

Politički analitičar sa Kosova Ardian Arifaj je istakao da popularnost premijera Kosova Aljbina Kurtija opada i da ankete pokazuju da 95 odsto naroda ne veruje da će eskalirati sukobi na tom prostoru.

„Sva pažnja je usmerena na Lajčaka i Eskobara, to je najvažnija vest danas. Juče su bili susreti i danas će. Znamo da u Briselu nije bilo rezultata, a postoji pritisak na obe strane da dođe do nekog rešenja“, kaže Arifaj.

Izvor: Kosovo online/Kurir; Foto: AFP

KiMGrubješićHilKurtiVučićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva