:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2023   21:31

0

99

Grubješić: Ne verujem da će nacrt statuta ZSO biti usvojen iz prve

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku izjavila je da ne očekuje da će večeras u Briselu biti postignut bilo kakav dogovor po pitanju Zajednice srpskih opština, ali da veruje da će se dijalog ubrzati, da će se razgovarati više, jer Prišitna ne može da izbegne obavezu da forimira zajednicu.

Gostujući na TV T a n j u g Grubješić je rekla da je bilo očekivano da Deklaracija o nestalim licima bude usvojena i formalno, jer je ona dogovorena na tehničkom dijalogu.

"Zato nije bilo dileme", rekla je Grubješić.

Uz podsećanje da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla da nema očekivanja od susreta u Briselu vezano za ZSO, a na pitanje kakva su njena očekivanja, Grubješić je navela da sada sledi teži deo sastanka.

"Osim predstavljanja statuta od stane našeg upravljačkog tima, ne očekujem nikakav dogovor već danas, tu su pozicije obe strane vrlo različite, jedina očekivanja imaju međunarodni posrednici, ali njima je to u opisu posla. Tako da verujem da će se dijalog ubrzati, da će se više razgovatati o ZSO jer Priština ne može da izbegne obavezu da je formira", navela je Grubješić.

Na pitanje da je predsednica privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani naglasila da Priština ne može da dozvoli da se usvoji statut, jer je to Vučićev nacrt, Grubješić podseća da je nacrt rađen u skladu sa briselskim sporazumima, sa principima zajednice i sve je poznato i hiljadu puta ispičano za ovih 10 godina.

"Više prostora za izbegavanje nema", rekla je ona i dodala da opasnost vidi u izjavama specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da ZSO treba formirati u skladu sa evropskim standardima.

"Ono što stoji u Briselskom sporazumu su evropski standardi, sve je već napisano, dogovarano i ispregovarano, jer da je drugačije to bi značilo da je prethodna garnitura na čelu sa Ketrin Ešton radila kontra evropskih standarda, što nije uputno upuštati se u tu diskusiju", rekla je ona.

Podsetila je da je predlog statuta ZSO, izradio upravljački tim koji je izabrala Prišitna na predlog predstavnika četiri srpske opštine.

"To nije nikakav Vučićev nacrt statuta, radilo se onako kako Briselski sporazum podrazumeva, a to što Priština od kada su došli na vlast ne priznaje sporazum to je druga strana medalje. Zato postoji dogovor iz Ohrida kako bi se iz drugog pokušaja ta zajednica konačno formirala", rekla je ona.

Na pitanje da li je opravdan utisak predsednika Aleksandra Vučića da su na strani Srbije pravo i pravda, a svi veliki na Zapadu protiv Srbije, Grubješić naglašava da neće da demantuje predsednika koji direktno učestvuje u svemu.

"Ali ipak mislim da imamo partnere na zapadu i naše strateško opredeljenje je da postanemo članica EU, da sarađujemo blisko sa mnogim zapadnim zemljama. Gledala bih to kroz naočare partnerstva", rekla je ona i izrazila nadu da će Srbija sa SAD otovoriti strateško parterstvo veoma brzo.

Na pitanje zašto se sada insistira na otvaranju mosta preko Ibra, kaže da je reč o provokacijama i podseća da su se od dogovora u Ohridu desile brojne stvari koje izazivaju zabrinutost kao što su "čuveni izbori bez ljudi" koje su nekim čudom priznali.

"Ali mislim da je to kratkoročno, verujem da će se nakon ozbiljnog rada na ZSO otvoriti vrata za nove, prave ozbiljne izbore, na kojima će Srbi učestvovati i da će se vratiti u institucije", rekla je i podsetila da provokacija oko mosta nije prva, i da joj je drago što su Kfor i svi ostali i naglasili da je za to potreban politički dogovor.

Dodala je da jednostrane odluke ni gađani Severne Mitrovice neće prihvatiti. 

Na pitanje da li će prisustvo specijanog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara pojačati dogovor u Briselu i koja će biti njegova uloga, kaže da je uloga SAD sada mnogo više izražena u dijalogu nego ranije.

Prema njenim rečima, samo uz snažnu podršku SAD može se doći do rešenja, makar onoga kojim će svi biti nezadovoljni.

Bez SAD gledali bismo briselski dijalog i narednih deset godina, rekla je ona. 

Izvor: T a n j u g

KiMZSOGrubješić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva