:

:

TV Most

clock

April 16, 2024   17:13

0

36

Hag: Odbrana tvrdi da je Šalja nevin po svim tačkama optužnice

Odbrana pripadnika bivše OVK Pjetra Šalje, pred sudom u Hagu, tvrdi  da je ,,potpuno nevin" po svim tačkama optužnice koja ga tereti za ratne zločine nad albanskim pritvorenicima OVK u Kukešu, u Albaniji, 1999.

U završnoj reči, odbrana je negirala ne samo da je Šalja počinio zločine, nego i da je bio u to vreme, s proleća 1999, bio prisutan u bazi OVK u Kukešu.,,Šalja je, u vezi sa ovim optužbama, potpuno nevin", rekao je branilac Hedi Auini, tvrdeći da su te optužbe zasnovane na ,,glasinama".

Šalja (61) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, izmedju 17. maja i 5. juna 1999.

Tužioci su juče zatražili da Šalja bude proglašen krivim i osudjen na 28 godina zatvora, a ,,veoma znatnu kaznu" jutros je kao neophodnu označio i zastupnik žrtava.

Branilac Auini tvrdio je, sa druge strane, da ,,Šalja nije prisustvovao, ni učestvovao u bilo kom zločinu iz optužnice".

Kako je odbrana navela, Šalja ,,nije imao nikakvu ulogu", niti može reći šta se događalo sa pritvorenim Albancima, koje je OVK smatrala ,,kolaborantima", ,,izdajnicima" i ,,špijunima".

Zastupnici odbrane nisu osporavali da su pritvorenici bili zlostavljani u Kukešu, ali su tvrdili da je motiv bila ,,lična osveta" i sugerisali da su za to bile odgovorne prisutne starešine OVK.

Za zlostavljanje pritvorenih u fabrici metala, ali ne i za ubistvo, ranije su na Kosovu osuđeni Sabit Geci i Djemšit Krasnići, koji su u optužnici navedeni kao Šaljini saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

,,Šalja nije imao nikakav čin, ni položaj", tvrdio je zastupnik odbrane.Branilac Auini osporavao je, iza zatvorenih vrata, verodostojnost tri ključna svedoka tužilaštva, koja su Šalju identifikovala kao jednu od osoba koje su ih u Kukešu teško prebile, mučile i zlostavljale.

Na javnom delu zasedanja, zastupnik odbrane je ukazao da su ostale žrtve ,,negirale da su ikada poznavale Šalju".

,,Te žrtva znale su ko ih je zlostavljao i imenovale su počinioce", kazao je Šaljin branilac, dodajući da su motiv isti svedoci videli u ,,ličnim razračunavanjima i osveti".

Tvrdnju tužilaca i zastupnika žrtava da je Šalja ,,delimično priznao" da je u Kukešu prebio dva pritvorenika, kao netačnu je odbio branilac Žan-Luj Žilisen.,,Šalja nikada nije ništa priznao", kazao je Žilisen.

Prihvatajući da su se u Kukešu desili ,,strašni događaji" i da o tome postoje dve presude, Žilisen je naglasio da je ,,poenta (suđenja) u tome da li je Šalja učestvovao".

,,Bol i patnja nisu dokazi, niti potvrda da je neko učestvovao u zlodelima“, podvukao je Šaljin branilac.

Odbrana će završnu reč okončati sutra, a potom će tužioci i branioci razmeniti dodatne argumente.Predviđeno je i razmatranje visine odštete za žrtve, ukoliko Šalja bude osuđen.

Optuženi Šalja će se sudijama obratiti na kraju završnih reči.

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice.Optužnicu protiv Šalje, sud u Hagu potvrdio 12. juna 2020.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva