:

:

TV Most

clock

April 09, 2024   8:22

0

43

Hamas: Predlog o primirju i oslobađanju talaca ne ispunjava zahteve Palestinaca

Hamas je danas saopštio da izraelski predlog o primirju i oslobađanju talaca koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan od zahteva tog palestinskog militantnog pokreta koji ima vlast u Pojasu Gaze.

U saopštenju se izražava zahvalnost za napore posrednika, ali se navodi da Izrael nije odgovorio ni na jedan od zahteva Hamasa, prenosi Al Džazira.

Hamas dodaje da, i pored ovih zabrinutosti, proučava najnoviji predlog i „obavestiće posrednike o svom odgovoru kada to bude završeno“.

Saopštenje dolazi u trenutku intenzivnih napora SAD, zajedno sa katarskim i egipatskim posrednicima, da se postigne dogovor za oslobađanje  talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, u zamenu za primirje u sukobu koji se trenutno vodi u toj palestinskoj enklavi.

Sporazum o kojem se trenutno raspravlja predviđa oslobađanje oko 40 izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi u zamenu za privremeno primirje i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika iz zatvora, uključujući neke osuđene za smrtonosne napade, navodi Tajms of Izrael.

Hamas traži trajni prekid vatre u Gazi, uz povratak Palestinaca u svoje domove na severu Gaze i potpuno povlačenje izraelskih trupa, navodi Al Džazira.

Izvor: T a n j u g

HamasIzraeltaoci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva