:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 16, 2019   15:36

0

209

Helikopteri Mi-35 dogodine u Srbiji, ovo su mogućnosti ruskih "ubica tenkova"

Srbija će u prvom kvartalu 2020. godine preuzeti četiri nova helikoptera Mi-35, najavljeno je tokom obilaska fabrike za proizvodnju tog helikoptera u Rostovu na Donu.

Delegacija Ministarstva odbrane, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je fabriku za proizvodnju helikoptera Mi-35M "Rostvertol" u Rostovu na Donu.

Trenutno je u bazi "Rosvertol" 35 pilota i tehničara koji će u novembru završiti šestomesečnu obuku za helikopter Mi-35. 

Ministar Vulin sastao se sa rukovodstvom vazduhoplovnog zavoda, prisustvovao statičkom prikazu četiri helikoptera Mi-35M koji će biti isporučeni Vojsci Srbije i demonstracionom letu.

Vulin je, obilazeći zavod, najavio i poboljšanje materijalnog položaja letačkog osoblja.

"Ovakvih nije bilo u našim jedinicama" 

Major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, istakao je da je razlika velika u odnosu na ono što je VS do sada imala.

"Jedna od tih razlika je i ta oprema helikoptera i sami instrumenti sa analognog na digitalno. Druga razlika je u tome da dobijamo mnogo i u tehničkom i tehnološkom smislu i sada konačno imamo mogućnost da izvršavamo naše zadatke i ono za šta smo namenjeni, a to je borbena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobijamo, takođe, i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen – glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo, takođe, mogućnost da dejstvujemo na većim daljinama i da, tako kažem, da dejstvujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje", istakao je major Drndarević.

Istakao je da je helikopter prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje i iz vazduha.

Kapetan Miloš Milošević, tehnolog u četi za održavanje 98. vazduhoplovne brigade, naglasio je da je Mi-35M tip helikoptera kakvog do sada nije bilo u jedinicama Vojske Srbije.

"Sistemi su novi, dosta su zahtevniji, napredniji, ali su i pouzdaniji i to sve donosi dosta novog za nas – nova iskustva, nove knjige, nova uputstva, nove priručnike, tako da nas očekuje dosta posla", ističe kapetan Milošević zadužen za održavanje vazduhoplova u "Lađevcima".

Specifikacije helikoptera  

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnim užadima ili sajlama.

Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu.

Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.

Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na sat i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara. S dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 milimetara, nevođene rakete 80 milimetara i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.

Delegaciji Ministarstva odbrane prezentovane su mogućnosti Zavoda i upoznati su sa proizvodnim procesom izrade helikoptera Mi-35, Mi-28NE i Mi-26T2. 

Izvor: RTS

Vulinvojska Srbijehelikopateri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva