:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2022   21:40

0

67

Herson: U ekploziji automobila poginuo lokalni zvaničnik; Rusija okružuje Lisičansk sa tri strane

U Hersonu, na jugu Ukrajine, u eksploziji automobila poginuo je načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko, prenosi RIA Novosti.

Lokalne vlasti okvalifikovale su eksploziju kao teroristički napad.

Zamenik šefa vojno-građanske administracije Kiril Stremousov izjavio je da je automobil dignut u vazduh kada je Savlučenko ušao u njega.

Konašenkov: Opkoljeno do 2000 ukrajinskih vojnika

Ruska vojska opkolila je nekoliko ukrajinskih vojnih jedinica i grupu stranih plaćenika u naseljima Gorskoje i Zolotoje u Luganskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

“Ukrajinska borbena grupa je potpuno opkoljena”, naglasio je Konašenkov i dodao da se u obruču nalazi do 2.000 ukrajinskih vojnika, navodi TAS S.

On je dodao da su ukrajinske oružane snage počele masovno da napuštaju svoje borbene položaje.

„Da bi se popunili gubici u ljudstvu na Donjeckom i Luganskom pravcu, ukrajinska vojna komanda je prinuđena da formira odvojene pešadijske bataljone sa neobučenim mobilisanim građanima“, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, prenosi ruska agencija.

Rusija okružuje Lisičansk sa tri strane

Ruske snage su danas „potpuno okupirale“ okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko, prenosi Rojters.

„Nažalost, od danas je ceo okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao “, izjavio je predsednik opštine Hirske Aleksij Babčenko u televizijskom prenosu.

Gubitak Hirske i nekoliko drugih okolnih naselja, dovodi Lisičansk, poslednji veliki grad u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, u opasnost da bude okružen sa tri strane napredujućim ruskim snagama, navodi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je opkolilo oko 2.000 ukrajinskih vojnika, uključujući 80 stranih boraca, kod Hirske, a Rojters nije mogao samostalno da proveri tu tvrdnju.

Ukrajina je danas nagovestila da se njene trupe povlače iz susednog grada Severodonjecka, poprišta višenedeljnih intenzivnih bombardovanja i uličnih borbi, što bi predstavljalo značajan neuspeh u njenoj borbi da porazi ruske snage, navodi britanska agencija.

Ruske snage zauzele Nikolajevku

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

On je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage uspele da zaustave ofanzivu ruskih trupa u oblasti Borovskog, kao i da odbiju napad na južno predgrađe Lisičanska, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ruske snage napreduju ka južnim prilazima Donbasu. Rasplamsavaju se borbe za Severodonjeck i susedni Lisičansk.

Podeljeni rekom ti gradovi su postali ključno bojište u napadu Rusije na industrijsko srce Donbasa.

Serhij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti kaže da će ukrajinske trupe možda morati da se povuku iz Lisičanska kako bi izbegle da budu opkoljene nakon što su ruske snage zauzele dva sela na jugu.

Oficir proruskih snaga u Lugansku Andrej Maročko tvrdi da se ukrajinski vojnici masovno predaju duž cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje.

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Mikolajev na jugu Ukrajine, navedeno je u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije Segej Lavrov poručuje da Moskva ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru i da je potrebno samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak.

IAEA: Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je sve više zabrinuta za doborobit ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga.

Telo Ujedinjenih nacija za kontrolu nuklearne energije naglašava da je upoznato sa nedavnim izveštajima u medijima i sa drugih mesta koji ukazuju na pogoršanje uslova u kojima radi ukrajinsko osoblje u največoj nuklearnoj elektrani u toj zemlji i dodaje da ta organizacija želi da što pre pošalje svoje stručnjake u Zaporožje, prenosi Rojters.

Ruske snage su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje početkom marta ove godine.

Moskva: Ruska vojska blokirala Lisičansk sa juga

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da je ruska vojska probila ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca.

Kako je naveo, za pet dana osvojeno je 11 naselja, a najveća od njih su Loskutovka, Mirnaja dolina i Ustinovka, preneo je Tas.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva