:

:

TV Most

clock

April 26, 2023   13:31

0

115

Hitno rešiti probleme povratka interno raseljenih i prognanih sa KiM

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović sastao se danas sa Predstavnikom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR) Sufijanom Ađalijem, sa kojim je razgovarao o rezultatima dugogodišnje uspešne saradnje na rešavanju pitanja tzv. „pravno nevidljivih lica“ i omogućavanja ostvarivanja prava na upis u matičnu knjigu rođenih.

Martinović je istakao da su, zahvaljujući saradnji u okviru tri Sporazuma o razumevanju između MDULS, Zaštitnika građana i Predstavništva UNHCR u Srbiji, obezbeđeni svi mehanizmi za nesmetan upis u matičnu knjigu rođenih. 

Kako je naveo, ne samo da je unapređen pravni okvir i da su otklonjene komplikovane administrativne procedure, već su, između ostalog, organizovane informativne kampanje za pripadnike romske zajednice, a održan je i niz obuka na kojima je učestvovalo više od 500 službenika iz 145 gradova i opština, u cilju efikasnijeg postupanja u slučajevima rođenja deteta čija majka nema lična dokumenta. 

Ukazavši na to da se Republika Srbija uključila u aktivnosti u okviru globalne desetogodišnje kampanje UNHCR-a „Ja pripadam“, Martinović je naglasio da je MDULS posvećeno rešavanju preostalih slučajeva lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih, saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

On je dodao da je ministarstvo u prethodnom periodu uspešno digitalizovalo matične knjige, te podsetio na to da je krajem prošle godine na Portalu eUprava uvedena i usluga eIzvod iz matičnih knjiga. 

Na sastanku je posebno naglašen značaj problema povratka interno raseljenih i prognanih građana Republike Srbije sa teritorije Kosova i Metohije, kao i ugroženost njihove bezbednosti i nepoštovanje osnovnih ljudskih prava. 

Predstavnik UNHCR-a u Srbiji Ađali izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, te zaključio da bi Republika Srbija mogla biti među prvim zemljama koje će u potpunosti iskoreniti apatridiju do novembra 2024. godine, što i jeste cilj kampanje „Ja pripadam“. 

Martinović je prvi ministar u Vladi Republike Srbije sa kojim se Ađali sastao, a današnjem susretu prisustvovao je i Komesar za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

Izvor: T a n j u g

KiMAleksandar Martinovićpovratnici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva