:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2022   8:17

0

141

Hongkong: Sprovodimo samo sankcije UN, a ne one Zapada

Vlasti Hongkonga poručile su danas da "ne postoji pravni osnov" da sprovode sankcije Zapada, odgovarajući na kritike američkog Stejt departmenta da su prošle nedelje dozvolile luksuznoj jahti ruskog oligarha Alekseja Mordašova da pristane u vodama ovog grada.

Američki Stejt department saopštio je da bi korišćenje Hongkonga od strane pojedinaca koji izbegavaju sankcije, moglo da nosi rizike po ugled i da dovede u pitanje transparentnost poslovnog okruženja finansijskog centra, prenosi Rojters.

Najviši zvaničnik kineskog specijalnog administrativnog regiona Hongkong, Džon Li, koji je i sam pod sankcijama SAD zbog uloge u gušenju protesta u ovom gradu, rekao je da nikada neće delovati po jednostranim sankcijama koje su zapadne zemlje nametnule Mordašovu.

"Ne možemo da učinimop ništa što nema zakonsku osnovu", rekao je Li novinarima.

Li je saopštio da će Hongkong poštovati samo sankcije Ujedinjenih nacija.

"Mi ćemo se pridržavati sankcija Ujedinjenih nacija, to je naš sistem, to je naša vladavina prava", naglasio je lider Honkonga.

Mordašov, milijarder blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, je među velikim brojem ruskih oligarha koje su sankcionisale Evropska unija i Sjedinjene Države, ali ne i Ujedinjene nacije, nakon ruskog napada na Ukrajinu, navodi Rojters.

Izvor: T a n j u g; Foto: Bi Bi Si

KinaSADRusijaUNsankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva