:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2023   12:59

0

119

Hovenijer: Priština da učini dodatne napore i omogući građanima da smene gradonačelnike

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da bi svi funkcioneri u Prištini trebalo da urade sve što je moguće kako bi se građanima omogućilo da smene gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM, kao i da bi SAD bile veoma zabrinute da Priština ne pokaže "razumevanje i fleksibilnost".

On je rekao da je od ogromne važnosti da funcioneri u Prištini to urade kako bi se u potpunosti primenilo Administrativno uputstvo.

Hovenijer je to rekao medijima dan nakon što su odbijeni zahtevi grupa građana za smenu gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

On je podsetio da je rano jesenas doneto novo administrativno uputstvo koje je predvidelo proceduru na koji se način pokretanjem peticije mogu smeniti gradonačelnici i sitakao da je to bio rezultat "vrlo direktnog zahteva" EU i SAD-a, u tome da Priština uspostavi sistem u kojem se gradonačelnici na Severu mogu opozvati sa svojih funkcija, prenosi Kossev.

"Videli smo da je to važan korak u postizanju deeskalacije situacije na Severu Kosova. SAD su bile vrlo jasne o tome da, smatrajući da su četvorica gradonačelnika izabrana legalno, niko ne treba ni da bude zadovoljan usled izbora u kojima je manje od četiri procenta birača zapravo glasalo. Jasno je da ovi gradonačečnici ne predstavljaju u potpunosti sve birače kojima treba da služe", kazao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima svestan je da je u pitanju potpuno nova praksa i proces opoziva gradonačelnika na KiM, tako da je "neizbežno da može da dođe do određenih zabuna i čak mogućih pogrešnih koraka".

On je istakao da su očekivanja SAD da građani imaju svoje demokratsko pravo, ako budu želeli da isprate uputstvo i započnu sa procesom i iznesu ga u vezi sa opozivom izabranih zvaničnika.

"Za to postoji određen broj zahteva koji treba da se ispune, ali mi u potpunosti očekujemo od centralnih vlasti i zvaničnika na svim nivoima, da učine sve što je moguće, da budu funkcionalni što je više moguće u skladu sa zakonom, kako bi osigurali da građani mogu da ispune svoje demokratsko pravo", naglasio je Hovenijer.

On je novinarima nakon sastanka sa studentima rekao i da se stav SAD u vezi Zajednice srpskih opština nije promenio i da smatraju da je to obaveza Prištine i da to očekuje i EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako je rekao, iznenađen je komentarima i kritikama na nacrt statuta, koji su predložili visoki zapadni zvaničnici.

"Mislim da bi fokus trebalo da bude na tome kako Kosovo može da ide napred, usvajanjem ovog nacrta, ako postoje pitanja o ustavnosti, kao što sam ranije rekao, ponavljam, postoji samo jedno telo koje može da odluči šta je u skladu sa Ustavom", rekao je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMHovenijergradonačelnici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva