:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2022   11:32

0

110

HPV vakcina stigla u Srbiju

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da je u Srbiju stigla HPV vakcina. U ponedeljak počinje distribucija prema planu koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i do kraja sledeće nedelje ta vakcina biće dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji.

Sanja Radojević Škodrić je za RTS podsetila da je reč o preporučenoj a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

"Dakle, HPV vakcinu mogu da prime svi koji žele u tom uzrastu, o trošku države. Najidealniji period za primanje te vakcine je između 12. i 14. godine. Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke", objasnila je Škodrićeva.

Naglašava da je ta vakcina, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije jedna od najbezbednijih vakcina.

Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Vakcina protiv humanog papilomavirusa (HPV) štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Izvor: RTS

HPV vakcina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva