:

:

TV Most

Foto: MUP Srbije

clock

Jul 23, 2022   12:35

0

142

I dalje bukti požar u Sloveniji, Vulin putuje u Kras

Požar u regionu Krasa u zapadnoj Sloveniji i dalje bukti, a na terenu je više od 1.000 vatrogasaca i 260 šumara.

Ministarstvo odbrane Slovenije je saopštilo da će danas požarište posetiti ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji će se sastati sa slovenačkim ministrom odbrane Marjanom Šarecom u Centru civilne zaštite u Kostanjevici na Krasu, prenosi STA.

Osim vatrogasaca i šumara u akciji koja je sada usmerena na brdo Trstelj i okolna sela učestvuju i sedam helikoptera, vojni avion Pilatus i hrvatski kanader.

Očekuje se da se gašenju priključi još nekoliko helikoptera iz drugih zemalja, a kroz evropski mehanizam pomoći u Sloveniju će biti upućena i tri aviona Oružanih snaga Rumunije.

Iz Rumunije bi u Sloveniju u kasnim popodnevnim satima trebalo da stignu i dva aviona Spartan koji mogu da utovare 6.000 litara vode i koji su slični hrvatskom kanaderu, pored aviona Lockheed C-130 Hercules, koji će služiti kao podrška.

Doći će i 800 vatrogasaca iz drugih slovenačkih krajeva da pomognu kolegama koje su tokom noći čuvali perimetar oko Opatjeg Sela, a nova žarišta su se pojavila i u Koritima na Krasu i Hudom Logu.

Dok se vatrogasci bore sa požarom koji je opustošio ogromno područje u Krasu, šumari raščišćavaju koridore i seku rastinje oko ugroženih sela.

Gašenje požara usmereno je na Trstelj, najviše brdo u okolini, selo Rence, desetak kilometara južno od grada Nove Gorice i okolne zaseoke i šumovite predele oboda Krasa.

Regionalni centar Civilne zaštite saopštio je da meštani šest sela i zaselaka u opštini Miren-Kostanjevica nakon jučerašnje evakuacije mogu da se vrate kućama.

U pojedinim zaseocima vatra se opasno približila objektima, a dodatne neprilike stvara i dim koji se od Krasa proširio ka severoistoku, dospevši u region Gorenjske i centralne Slovenije.

Slovenačka obala je takođe obavijena dimom.

Izvor: T a n j u g

SlovenijapožarAleksandar Vulin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva