:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2023   8:53

0

149

Igra kamenih perli sa decom Orahovca

Trodnevna radionica mozaika „Igra kamenih perli“, održana je u Orahovcu o Velikoj Gospojini uz učešće 28 mališana starosti od četiri do 13 godina.

Radionicu je sa decom održala Olivera Stanišić, slikarka i mozaičarka iz Kragujevca, koja je došla na slavu Bogorodičine crkve u Orahovcu, a rad sa decom je dar njima i svima koji žive u Orahovcu.

Za motiv radionice uzet je tradicionalno, folklorno i likovno jedistven motiv koji srećemo jedino u Orahovcu – orahovačke mladice.

Reč je o oslikavanju vaskršnjih jaja motivom „mladica“ – jaja koja su dar mladićima kojima se želi da se u predstojećoj godini ožene – rekla je za Radio Goraždevac Olivera Stanišić i dodala:

„Prvog dana je održana likovna radionica na kojoj je dvadeset osam malih umetnika naslikalo isto toliko portreta mladica, ukrašavajući ih po sopstvenoj zamisli.“

Oliveri je u radu sa decom pomogla i Damjana Šutaković iz Orahovca čije je dvoje dece takođe učestvovalo u radionici.

Deca su imala prilike da vide kako teče proces izrade mozaika od crteža preko pripreme i lomljenja kamena, do slaganja istih i nastajanja mozaika.

„Učeći da je mozaik ne samo sabiranje kamena u skladnu celinu, već i sabiranje i zajednica stavralaca, drugog dana radionice su slažući kamenčiće deca zajednički radila šest mozaika sa motivom Mladica“, rekla je Olivera ne krijući zadovoljstvo što je uspela da oradosti decu Orahovca koja su je grlila izražavajući zahvalnost što je za njih odvojila svoje vreme.

Radonice su održavane u porti orahovačke crkve – prostoru njihovog odrastanja, igre, druženja i stvaranja – dodala je Olivera istakavši da je učestvujući sa orahovačkom decom u radionicama, posvedočila da sloboda i radost nisu uslovljeni okruženjem već unutarnjim bićem i verom.

„Ovde sam videla nesputanu slobodu u neslobodi. U jednoj jedinoj ulici u kojoj deca žive okružena neprijateljstvom, svakog trenutka i na svakom koraku sretala sam se čistom dečjom radošću u stvaranju i otkrivanju novog. Pitanja ozbiljna, posvećenost velika jer ovde se gleda dušom. Na ovoj radionici mozaika jedini učenik sam bila ja. Hvala im na tome“, kazala je Olivera Stanišić na kraju obećavši da će se deci Orahovca vratiti čim završi sa izložbama koje planira u septembru.

Olivera Stanišić je doktorand na Fakultetu umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDSA i Međunarodne asocijacije savremenih mozaičara u Raveni. Sa suprugom je osnovala Fondaciju Konras u okviru koje radi i projekat pod nazivom „Sa Lubardom u ateljeu“ u znak sećanja na streljanje kragujevačkih đaka. Do sada je imala 14 samostalnih izložbi a učestvovala je i na preko 50 grupnih.

Crteži koje su deca Orahovca radila kao i delovi mozaika bili su izloženi u crkvenoj porti i mogli su da ih vide svi koji su bili učesnici proslave hramovne slave.

Izvor: Radio Goraždevac; Foto: Radio Goraždevac

KiMOrahovacIgra kamenih perli
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva