:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2021   9:36

0

196

Ikone iz srušene crkve u Đurakovcu nalaze se u Muzeju SPC

Đakon Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja Srpske pravoslavne kaže za T a n j u g da se u muzeju nalaze dve ikone iz potpuno uništene crkve u njegovom rodnom mestu Đurakovac na Kosovu i Metohiji, ističući da je jedan od glavnih prioriteta srpskog naroda očuvanje bogate kulturne baštine.

Radovanović napominje da pomenute ikone potiču iz perioda obnove pećke Patrijašije u 16, 17. i na početku 18. veka.

"Govorimo o veoma teškim vremenima za srpski narod, ali i velikom poletu u umetničkom stvaralaštvu pod Turcima. Naš narod je i u najtežim vremenima imao razvijenu svest o potrebi umetničkog i duhovnog stvralaštva i o tome najbolje govori veliki broj izloženih ikona u našem muzeju", kazao je Radovanović.

Napominje da te ikone ne svedoče samo o bogatom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji, već o kontinuitetu uništavanja naše kulturne baštine.

"Bespovratno je kroz vekove nestalo mnogo vrednih umetničkih predmeta i crkvenih relikvija. Često se pitamo kako je to moguće, ali nam je još teže da se suočimo sa realnošću da se uništavanje kulturne baštine odigrava i danas, kada, navodno, živimo u vremenu prosvećenosti", kazao je Radovanović.

Deo ikona u Muzeju Srpske pravoslavne crkve predstavlja riznicu kulturne baštine Kosova i Metohije.

Kako Radovanović ističe, te ikone zapravo su živi svedoci stradanja srpskog naroda na tom područiju.

"Konkretno, za mene su posebno važne dve ikone iz male crkve u mom rodnom mestu Đurakovac koja je u svojoj porti imala zapis - veliko drvo Hrasta. Ta crkva je sagrađena u 13. veku, pa je obnavljana u 16. i 17. veku. Nažalost, crkva je potpuno uništena u pogromu Albanaca nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji 2004. godine", kaže Radovanović.

Upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve lično je povezan sa nemilim događajima u Đurakovcu.

"Moj otac je bio sveštenik u toj uništenoj crkvi. Ikone koje se nalaze u Muzeju srpske pravoslavne predstavljaju jedino svedočanstvo da je u Đurakovcu postojala crkva. Čak su i ruševine nestale, groblje je porušeno, a ogromni hrast koji se nalazio u porti crkve je miniran i veoma oštećen", naveo je on.

"Ikone iz srušene crkve u Đurakovcu zbog toga imaju još veću vrednost, jer predstavljaju našu kulturnu baštinu i neprocenjivu identitetsku vrednost. Na Vaskrs želim svima da poručim da je jedan od glavnih prioriteta srpskog naroda očuvanje njegove bogate kulturne baštine", kazao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, najveći broj eksponata u Muzeju Srpske pravoslavne crkve svedoči o bogatom duhovnom i kulturnom nasleđu našeg naroda.

"Naša institucija je jedinstvena, ne samo po bogatstvu predmeta koje čuva, već i po značaju tih artefakata. Najveći broj eksponata je u vezi sa srpskom srednjevekovnom istorijom i duhovnim život našeg naroda", rekao je Radovanović.

Kako kaže, pred posetiocima Muzeja Srpske pravoslavne crkve su retki i izuzetno vredni eksponati.

"Tamnozlatni ogrtač kneza Lazara sa izvezenim lavovima u skoku, u kojem je on sahranjen posle pogibije na Kosovu 1389. godine, plaštanica kralja Milutina Nemanjića, Jefimijina pohvala knezu Lazaru, Kivot Svetog kralja Stefana Dečanskog iz 1343. godine, povelja cara Dušana iz 1347. godine...samo su neki od eksponata koje posetioci muzeja mogu da vide", kazao je Radovanović.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva