:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2021   11:24

0

156

Imeri: Pristup Srbima na severu nije trebalo da bude policija, već razgovor i dijalog

Politički analitičar i nekadašnji predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri ocenio je da je izazov za svaku kosovsku vladu integracija severa Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri je dodao da ideju Samoopredeljenja o unutrašnjem dijalogu sa Srbima na Kosova treba održati i sprovoditi, ali da integraciju severa ne treba sprovoditi nasilno.

"Mislim da je Samoopredeljenje jedna od retkih političkih partija koja već duže vreme ima ideju unutrašnjeg dijaloga i ovaj unutrašnji dijalog između javnih institucija i pripadnika manjinskih zajednica, posebno srpske manjine, je ideja koja treba treba da se održi i treba da se sprovodi, jer imamo izuzetan problem da Srbi sa severa nisu integrisani u institucionalni i politički život Kosova. U tom pogledu mislim da to ne može da se reši silom, već dijalogom i razgovorima", ocenio je Imeri.

Prema njegovim rečima, cela situacija ima veze sa tim da institucije u Prištini nemaju sveobuhvatni pristup integraciji Srba sa severa Kosova.

"Prvi kontakt sa njima nije trebalo da bude policija, već razgovor, i ne razumem zašto premijer Kosova ne vodi nikakav razgovor sa Srbima koji žive na severu. Sa njihovim političkim predstavnicima, kao i civilnog društva i veliki je znak pitanja da li Vlada ima plan za sever, a ako ima plan ili je ovo javni plan, da li znamo šta ćemo sa severom. Važno bi bilo da Srbima na severu objasnimo šta planiramo, odnosno šta Kosovo nudi za njihovo dobro", rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo online/Ekonomia online

KiMImeriSamoopredeljenjesever KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva