:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2022   20:30

0

102

Izložba o Gračanici otvorena u Galeriji SANU

Izložba "Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina", čija je autorka Aleksandra Davidov Temerinski, otvorena je večeras u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Izložba, koja se realizuje u organizaciji SANU  i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, plod je obeležavanja dva jubileja. 

Izložbu je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

Nedavno su okončani konzervatorski radovi na celokupnom zidnom slikarstvu  Gračanice (2010–2018), u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, institucije koja je 2022. godine obeležila 75 godina rada.

    Takođe, 2021. godine, navršilo se punih sedam vekova od završetka oslikavanja Gračanice i važne epohe srpske srednjovekovne istorije – četiri decenije duge vladavine kralja Milutina (1282–1321), koji je preminuo uskoro po završetku oslikavanja svoje poslednje crkve.

    S obzirom na to da je estetske vrednosti arhitekture i slikarstva Gračanice moguće predstaviti samo posredno, najveći deo izloženog materijala čine printovi arhitekture i slikarstva velikih dimenzija uz doprinos novih tehnologija.

    Predstavljanje trodimenzionalne arhitekture poseban je izazov, pa će video-animacija  izgradnje jedne od najznačajnijih srednjovekovnih zadužbina omogućiti posetiocima da steknu uvid u proces izgradnje, odnosno u elemente građevine i njenu konstrukciju.

    Nešto kasnije dozidana spoljna priprata prikazana je sasvim sumarno, u skladu sa stepenom očuvanosti njenog prvobitnog izgleda i njenim estetskim dometima.

    Kada je reč o gračaničkom slikarstvu iz vremena kralja Milutina, iako okolnost da je reč o posrednom predstavljanju može izgledati kao nedostatak, ono se može ispostaviti i kao prednost budući da je publika u prilici da iz neposredne blizine posmatra kompozicije velikih formata, nedavno očišćenog i konzerviranog živopisa, u nekim slučajevima u razmeri 1:1.

    Koncept izložbe podrazumevao je predstavljanje živopisa prema prostornim celinama crkve: od priprate, koju je bilo moguće rekonstruisati u izvesnoj meri, do naosa i oltarskog prostora, uz posebno osmišljenu galeriju "portreta".

    Prilikom izbora kompozicija i pojedinačnih figura težište je bilo na najbolje očuvanim, likovno i istorijski najvrednijim kompozicijama i pojedinačnim figurama.

    Izložba je realizovana uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

    Autorka postavke je Borjana Šuvaković, grafički dizajn potpisuje Zoran Borenović, autor grafičkog rešenja pratećeg kataloga je Miroslav Lazić.

    Publika će moći da pogleda izložbu u Galeriji SANU do 23. februara 2023. godine.

Izvor: T a n j u g

KiMGračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja MilutinaSANU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva