:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2022   20:45

0

143

Jandroković: Odbacujemo optužnicu protiv hrvatskih pilota, zaštitićemo svoje građane

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska "zaštititi svoje građane".

Gordan Jandroković je ocenio da je optužnica "političke prirode" i da "nema nikakvog pravnog utemeljenja".

"Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema. To što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa", rekao je Jandroković, prenosi Hina.

Dodao je da je Srbija "zemlja koja ima puno sopstvenih problema", navodeći pitanje Kosova ili odluke o tome da li Beograd, kako je rekao, želi "na rusku ili na stranu Zapada".

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koje tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije "Oluja".

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Izvor: T a n j u g; Foto: N1

Hrvatskaoptužnicazločin nad civilimapilotiakcija OlujaJandroković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva