:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2024   17:26

0

73

Janjić: Od Vučićeve argumentacije u pismu zavisi hoće li Srbija dobiti hitnu sednicu SB UN

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za Kosovo onlajn da će od argumentacije predsednika Aleksandra Vučića u pismu koje šalje članicama Saveta bezbednosti i drugim zemljama, zavisiti da li će Srbija dobiti hitnu sednicu u Njujorku.

"Moramo sačekati pismo predsednika Vučića, ono ne ide samo članicama Saveta bezbednosti nego i mnogim drugima koji su povezani sa Savetom bezbednosti. Od te argumentacije zavisiće i ponašanje zainteresovanih", naglasio je Janjić.

On je dodao da za sada vidi tri problema.

"Ključno je da li Savet bezbednosti smatra da se na Kosovu odvija etničko čišćenje. Argumenti za to postoje - Srbija je na sve ove sednice o stanju na Kosovu slala svoju argumentaciju. Uskoro će biti nova sednica izveštaja o radu Unmika. Dakle, tu postoje argumenti, najnoviji su ovo što se dešava sa dinarom, upadom u institucije, prostorije tih institucija kao i otežavanje života", rekao je Janjić. 

Analitičar je istakao da je drugi problem bezbednost, jer se na Kosovu, kako ističe, "u suštini dogodila promena".

"Kad je u pitanju Savet bezbednosti, njih interesuje pre svega uloga Kfora. Oko toga nema nesaglasnosti jer su Vlada Srbije, predsednica i sam predsednik odmah posle Banjske pozvali Kfor da preuzme kontrolu situacije u tom vojnom aspektu. Ali, ovaj drugi deo bezbednosti ima za cilj zaštitu života, ljudske bezbednosti, gde su i ljudska prava, pravosuđe, saradnja, kao i procesuiranje ljudi, to nije bio predmet razgovora Brisela niti nekog posebnog mehanizma", rekao je naš sagovornik.

On u rešavanju ovih problema vidi dve mogućnosti.

"Već je jasno, barem predsednik tvrdi, da će obavestiti, Rusiju i Kinu. Znači tu nema spora da će te dve države podržati da to bude tačka dnevnog reda, ali tu ima nadglasavanja. Da li će sada pre svega, članice Saveta bezbednosti i Kvinta ovde, podržati taj predlog ili neće, videćemo. Mislim da postoje dve opcije. Jedna, koja bi bila dalje zaoštravanje problema i omogućavanja Rusiji da eskalira u tim zahtevima da u toj atmosferi Saveta bezbednosti napravi hladnoratovsku podelu. Da Balkan počne da tretira kao dokaz za američke i druge nesposobnosti i Nato nesposobnosti da rešavaju krize. Mislim da to oni neće uraditi i da će i oni podržati da se uđe u raspravu", smatra Janjić.

Ističe da se onda otvara jedna druga opcija - da li će biti posebna sednica, što on misli da neće, već će biti uz tačku dnevnog reda kao izveštaj o Kforu i inicijativi Srbije.

"Šta ona sad donosi? Realno, šta može da donosi? Tu sad rade diplomatija, politika, ja mislim da i pre ove izjave predsednik Vučić je u više navrata od prošle godine najavljivao obraćanje Savetu bezbednosti, da on već od tada postiže jedan efekat na unutrašnje-političkom planu. Jer bilo je mnogo kritika kako je navodno briselski dijalog u kome je i on bio glavni pregovarač, izveo pitanje Kosova iz Ujedinjenih nacija i da da treba vratiti. Šta god to značilo - to mnogi u opoziciji traže. U suštini, ovi proruski traže da se vrati u Savet bezbednosti, a utvrdiće se da i jeste tako. Briselski dijalog se dešava na osnovu rezolucije Generalne skupštine Saveta bezbednosti. I to na osnovu predloga Srbije i Brisela. Ako to prođe kroz Savet bezbednosti, jača pregovaračka pozicija Srbije. Sad ona ne mora sebe da odmerava sa Kurtijem i kosovskom vladom nego sa Briselom. Znači sledeći korak može biti odluka Saveta bezbednosti, ako Vučić ima tu strategiju, da se podnese izveštaj o napretku Generalnoj skupštini gde onda Srbija dobija značajnu podršku. Znači, ja bih lično to voleo, ali to što ja volim ne znači da će se to i dogoditi", objasnio je politički stručnjak.

On je zaključio da je druga opcija da upravo stvar isklizne i da to završi negde marginalno, da bude stalna tema rasprava unutar i između velikih sila u Njujorku i da u suštini, od nas prave jednu neaktiviranu kartu novih podela.

"To vam onda indirektno prenosi nervozu oko dalje nestabilnosti i bezbednosti, konfliktnih sudara, da kažem i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Sve u svemu, ovaj potez je izuzetno važan, riskantan. Naravno, odgovornost za njega će doći, u pozitivnom ili negativnom smislu", rekao je Janjić.

Izvor: Kosovo online; Foto: Forum za etničke odnose

KiMJanjićSB UNzahtev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva