:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2023   20:11

0

117

Janjić: Rama pokušava da spreči katastrofu kosovskih Albanaca

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je predlog Zajednice srpskih opština koji je albanski premijer Edi Rama predao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu pokušaj da se spreči katastrofa za kosovske Albance, da ne bi, kako je rekao, pali u nemilost SAD.

Janjić je za T a n j u g rekao da nije uobičajeno da zemlja koja nije učesnica dijaloga tako nešto uradi, ali da to ne čudi nikoga ko poznaje Edija Ramu, za koga kaže da voli da se predstavlja kao čovek inicijative.

"Mislim da on više pomaže i asistira međunarodnoj zajednici i Amerikancima u želji da spreči katastrofu za Albance sa Kosovu. Oni bi mogli da imaju loše odnose sa SAD, što bi za njih bilo katastrofa, a Aljbin Kurti ide u tom pravcu, jer procenjuje da još ima vremena da se igra. Ne bih ja to poistovećivao sa ljubavlju prema Srbiji", rekao je Janjić.

Dodao je da svi imaju pravo na neki predlog, i da, iako nije video Ramin predlog, veruje da u njemu nije ništa konkretno, već, kako kaže Janjić, nuđenje izlaznih strategija za Vljosu Osmani i Aljbina Kurtija.

  "Ovo je momenat kada obe strane imaju priliku da se izvuku iz krize, u koju smo upali sa napadima na vojnike Kfora. Zamro je politički dijalog, a Rama traži svoju priliku među Albancima, pre svega opozicijom, jer mu "Samoopredeljenje" nikada nije bilo omiljeno. A drugo je da bude garant Amerikancima, da brani ideju Otvorenog Balkana", smatra Janjić.

Napominje da je Edi Rama sjajan "ajsbrejker" i da nikada ne radi sam, čak i kada obuje patike.

Na pitanje da li vidi budućnost KiM bez Kurtija, Janjić odgovara da je vidi i da nema problem sa tim i naglašava  da neće ništa da se reši kada Kurtija više ne bude.

"Kfor mora da prestane da budu policajci i da se vrate u kasarne. Mi smo bili na ivici. Oni znaju dok god su vojnici izloženi da je rizik. Da je samo jedan italijanski vojnik podlegao povredama, išli bi u sankcije. Izbegnuto je najgore, a to je militarizacija sukoba", naglašava Janjić.

Što se tiče Kurtija, kaže da se on sada bori da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora, ali da može da se desi i da izađe na izbore.

"Ali čak i da dobije 37 odsto glasova, neće moći da formira vladu.. Zato što je interes Amerikanaca takav da smire situaciju. Istovremeno, njima odgovara i Kurti. On je ventil koji ispušta deo socijalnog nezadovoljstva u vazduh da ne bi eksplodirao, pošto je ekonomsko-socijalna situacija na Kosovu katastrofalna", izjavio je Janjić. 

Izvor: T a n j u g; Foto: Forum za etničke odnose

KiMDušan JanjićKurtiEdi Rama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva