:

:

TV Most

clock

Maj 04, 2022   13:42

0

186

Janjić: Zasedanje Sinoda poruka da je KiM deo Srbije

Održavanjem sednice Sinoda Srpske pravoslavne crkve(SPC) u Pećkoj patrijaršiji, SPC je poslao poruka srpskom narodu i celokupnoj javnosti da je KiM neotuđivi deo Srbije i da je srpska crkva zainteresovana da se ono sačuva u onom statusu u kojem postoji i u Ustavu Srbije, ocenio je danas kulturolog i verski analitičar Jovan Janjić.

On je, u izjavi za T a n j u g, dodao da je to istovremeno poruka preostalom srpskom narodu na KiM da nije ostavljen i zaboravljen od svojih najviših crkvenih predstavnika.

Janjić podseća da je Pećka patrijaršija jedno od dva sedišta SPC, i da je to drevno sedište vekovima bilo centralno mesto SPC i sedište srpkih patrijaraha.

"Sama činjenica da pored Svetog sinoda, dakle vlade, zaseda i Patrijaršijski upravni odbor, koji se bavi materijalno finansijskim stvarima, pokazuje da crkva svoje redovne aktivnosti vezuje za KiM. To možemo videti i po izjavi koju je dao patrijarh Porfirije po dolasku u Pećku patrijaršiju, kada je rekao da je koren srpske crkve i naroda na KiM i da taj koren treba zalivati", ističe Janjić.

Na pitanje kada možemo očekivati da patrijarh Porfirije bude ustoliče i u Pećkoj patrijaršiji, Janjić kaže da je moguće da to bude i do kraja ove godine.

"Moguće je da već na sledećem majskom zasedanju najviše crkveno telo, Sveti arhijerejski sabor, donese odluku kada će taj čin biti izvršen", poručuje Janjić.

On ističe da je običaj u SPC da se patrijarh, po ustoličenju u Sabornom hramu u Beogradu, ustoliči i u drevnom sedištu srpskim arhiepiskopa i patrijaraha u Pećkoj patrijaršiji.

Međutim, naglašava, u Ustavu nije određeno u kom vremenskom intervalu bi trebalo sprovesti taj duhovni čin, pa tako nekada može proći i po nekoliko godina da dođe do ustoličenja.

Navodi primer patrijarha Pavla koji je izabran za patrijarha 1990. a ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji četiri godine kasnije, kada je tom činu prisustvovalo 10.000 ljudi.

Na pitanje o planiranoj poseti patrijarha Porfirija Crnoj Gori, Janjić kaže da je patrijarh kao povod iskoristio proslavu 350 godina Vasilija Ostroškog, ali da tu posetu treba posmatrati u širem kontekstu.

"Patrijah će iskoristiti tu proslavu da bude u Nikšiću i u Crnoj Gori uz verujući narod. Želi da pokaže da je SPC ponovo uz svoj narod, ne samo srpski, već pravoslavni koji je većinski u Crnoj Gori jer 62 odsto stanovništva čine pripadnici SPC", kaže Janjić.

On smatra da će taj čin, ako ima razuma, doprineti poboljšanju odnosa u toj zemlji, ali i da se shvati da Crna Gora ne postoji bez SPC.

"Uostalom, SPC je i stvarala Crnu Goru, jer je ona na tom području starija od crnogorske države", podseća Janjić, odgovarajući na pitanje kako vidi partijarhovu posetu u kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori, ali i u u svetu.

On kaže da je u Crnoj Gori izigrana volja naroda iskazana u veličanstvenim litijama, kada je narod izašao da iskaže šta je njegovo raspoloženje i duhovna volja, što je, naglašava, materijalizovano kasnije na izborima.

"Međutim, došlo je rascepa, rekao bih izdaje, jednog manjeg dela te koolicije koji se priklonio onima protiv kojih je narod ustao. Sada su te snage, najblaže rečeno, antihrišćanske snage u Crnoj Gori, ponovo se osilile i krenule u obračun sa srpskom crkvom. One su ohrabrene pre svega sramnom rezolucijom Evropskog parlamenta kada su srpsku crkvu označili kao remetilački faktor međunacionalnih odnosa na Balkanu", ocenio je Janjić.

Izvor: T a n j u g; Foto: Mapio.net

KiMPećka patrijaršijaSinod Srpske pravoslavne crkveJovan Janjić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva