:

:

TV Most

clock

Januar 04, 2021   17:48

0

189

Joksimović: Britancima laknulo zbog sporazuma sa EU

Postizanje sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva sa Evropskom unijom o trgovinskim odnosima posle 1.januara, u britanskoj javnosti dočekano je euforično i sa olakšanjem, kaže ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

Ona je dodala da je više pozitivnih komentara, iako deo političke javnosti nije zadovoljan potpisanim dokumentom.

Joksimović ocenjuje da su dogovorom o trgovinskim odnosima posle 1.januara, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napustilo jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju, izbegnuti određeni problemi, pre svega, vezani za transport prehrambenih proizvoda.

"Obe strane su postignuti sporazum prikazale kao uspeh. Dogovor otvara mogućnost da se u narednom periodu, uprkos teškim pregovorima, koji su trajali četiri i po godine, uspostavi nov, pozitivan odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i EU", navela je Joksimović za T a n j u g.

Kaže da ne gledaju svi politički akteri u Ujedinjenom Kraljevstvu pozitivno na postignuti sporazum, pre svega, premijerka Škotske Nikola Stardžon, koja ga je glasno kritikovaka i izrazila želju da se Škotska vrati pod okrilje EU.

S druge strane, opoziciona Laburistička stranka je podržala sporazum u parlamentu bez obzira što je, ukazuje Joksimović, komentarisala da nije postigao željene rezultate.

"Međutim, laburisti smatraju da je svaki sporazum bolji nego da ga nema. Za sada ima viš pozitivnih komentara nego kritika, ali tek tokom primene sporazuma pokazaće se njegove prednosti i mane", kaže Joksimović.

Velika Britanija i EU postigle su 24. decembra trgovinski sporazum, nedelju dana pre kraja tranzicijskog perioda Bregzita i nakon više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.

Izvor: T a n j u g

Velika BritanijaBregzitEUAleksandra Joksimović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva