:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 03, 2022   14:14

0

112

Joksimović i Miler o daljim koracima u procesu pristupanja EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas u Beogradu sa Majklom Milerom, novim šefom jedinice za Srbiju i Crnu Goru u Evropskoj komisiji, u Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i koordinatori šest pregovaračkih klastera, razgovaralo se o statusu pregovora o članstvu Srbije u EU, o nastavku pristupnog procesa, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi.

Joksimović je, poželevši gostu uspešan mandat, istakla značaj dosadašnje odlične saradnje sa Generalnim direktoratom za susedstvo i pregovore o proširenju u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju.

Informisala je Milera o reformama koje Vlada sprovodi u dostizanju svih postavljenih merila u klasteru 1 - Osnove, a pre svega u oblasti pravosuđa, ljudskih prava i demokratizacije društva, naglasivši da je u 2022. godini fokus naše pregovaračke strukture na ispunjavanju uslova za otvaranje preostalih klastera.

Prema njenim rečima, klaster 3, koji sadrži osam poglavlja, a koji se tiče inkluzivnog rasta i konkurentnosti, u potpunosti je spreman, odnosno ispunjeni su svi kriterijumi za njegovo otvaranje.

Ministarka je naglasila i da očekuje da će tokom predsedavanja Francuske Savetom EU u prvoj polovini godine ovaj klaster biti otvoren, imajući u vidu jasan napredak Srbije u oblasti vladavine prava, za koji je, kako kaže, Evropska komisija već dala preporuku u svom godišnjem izveštaju.

"Paralelno radimo i na svim ostalim klasterima, posebno klasteru 5 koji obuhvata poljoprivrednu politiku, kohezionu politiku, resursa, a u kojem je sadržano pet važnih poglavlja, kao i na klasteru 2 - Unutrašnje tržište”, rekla je Joksimović.

Koordinatori svih šest klastera predočili su presek stanja u svim pregovaračkim poglavljima i plan budućih svojih aktivnosti.

Sagovornici su se složili da je rezultat nedavno održanog referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa veoma važan korak u pristupanju Srbije EU u okviru klastera 1 - Osnove, posebno u pogledu realizacije Akcionog plana za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava, jer je to ključna aktivnost za ispunjavanje prelaznih merila po novoj metodologiji.

Naglašeno je da je notiran i pojačan rad Srbije i na drugim sektorskim politikama, posebno u oblasti Zelene agende i održivog povezivanja

Majkl Miler je istakao da je uveren da će Jedinica za Srbiju i Crnu Goru, kojom rukovodi, zajedno sa partnerima iz Vlade Srbije, biti usredsređena na dalji napredak u procesu pristupanja, posebno kada je reč o radu na dostizanju svih prelaznih merila u oblasti vladavine prava, kao i o realizaciji ključnih preporuka iz godišnjeg izveštaja EK za 2021. godinu.

Izvor: T a n j u g

Jadranka JoksimovićEUMajkl Milerklasteri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva