:

:

TV Most

Foto: uns.org.rs

clock

Septembar 01, 2022   15:42

0

148

Jovanović: Ešton stavila potpis na Briselski sporazum, može da bude korisna u ovom trenutku

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović izjavio je da bi eventualno priključenje nekadašnje visoke predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton diplomatskom timu Miroslava Lajčaka u procesu nastavka dijaloga Beograda i Prištine bilo deo "jedne male epidemije" povećanja posrednika i posmatrača balkanskih prilika i da nije poznato koja bi tačno njena uloga mogla da bude. 

 

Jovanović je za Kosovo onlajn rekao da Ešton, koja je kao visoka predstavnica EU stavila potpis na Briselski sporazum iz aprila 2013. godine, smatra da može da bude korisna u ovom trenutku pošto je bila relativno uspešna na početku pregovora, ali i naveo da se ne zna uloga nijednog od sada imenovanih specijalnih posmatrača i posrednika za Zapadni Balkan i ne zna se da li će Lajčaku biti smetnja ili pomoć. 

"Pošto je videla poplavu raznih posrednika ili posmatrača koji dolaze iz četiri, pet zemalja, valjda se i Ešton setila da bi mogla biti nešto između posmatrača i posrednika. U svakom slučaju izgleda da je ponudila svoje usluge onima koji sada posreduju. Mi ne znamo da li će oni to prihvatiti ili ne, i ako prihvate, koja bi njena moguća uloga mogla da bude", naveo je Jovanović. 

Bivši diplomata je rekao da je Keterin Ešton praktično senka iz prošlosti. 

"Ona je odradila svoj posao, stavila potpis i stavljena u penziju. Došli su drugi umesto nje. Retko se dešava da se neko posle 10 godina vraća i to kao posmatrač ili posrednik, ona ne dolazi ni na čiji poziv nego se sama ponudila", kaže Jovanović. 

Prema njegovim rečima, eventualno priključenje Ketri Ešton Lajčakovom timu nije neka vest koja treba da privlači pažnju jer bi ona bila samo jedna od posmatrača ili posrednika koji su se možda sami punudili. 

"Ešton je bila sagovornik Ivici Dačiću, koji je kao premijer bio na pregovorima, neke uspehe su postigli i ona je valjda sada kao uspešan posrednik ponovo stigla, da li po nečijem pozivu ili po svojoj inicijativi, ne znam. Ali, pošto je bila relativno uspešna u početku, možda ona smatra da može da bude od koristi u ovom trenutku", naveo je Jovanović.

Jovanović kaže da niko od od sada imenovanih posrednika ili posmatrača nije pozvan iz neke od zemalja regiona, nego su ih imenovale zemlje iz kojih dolaze. 

Upitan i o poseti Beogradu specijalnog britanskog izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča, zemlje iz koje dolazi i Ketrin Eštom, Jovanović je rekao da je jučerašnji susret predsednika Aleksandra Vučića i Piča bio drugi njihov susret i da je reč o kurtoaziji. 

"Koliko sam video iz onoga sto su saopštili, akcenat je bio na razvvoju bilateralnih odnosa, naročito u oblasti ekonomije. Ali, za takve stvari možemo da razmenjujemo ministarske posete. On (Pič) je iz penzije izvučen i kao takav posmatra Balkan. Vučić prima sve te posmatrače, to je jedna kurtoazija, ali i način da se sazna zašto dolaze i šta će da rade", naveo je Jovanović. 

Izvor: Kosovo Onlajn

Vladislav JovanovićBriselski sporazumKetrin EštonMiroslav Lajčak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva