:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2022   13:09

0

141

Jovanović: Vesli Klark kao totalno kompromitovana ličnost nudi Srbiji da u NATO postane vazal

To što Vesli Klark nudi kao alternativu Srbiji samo otkriva koliko su njegova razmišljanja neprijateljska prema Srbiji. Taj izbor svodi se na to, da li će Srbija ostati verna svojoj principijelnoj politici nezavisnosti i neutralnosti ili će postati jedno slovo u nazivu NATO koje će biti vazalno i poslušno, kaže za Kosovo onlajn nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović.

Penzionisani general i bivši glavnokomandujući evropskih snaga NATO u vreme bombardovanja SRJ Vesli Klark, naime, izjavio je za Glas Amerike, da će Srbija morati da se opredeli - hoće li postati izolovana i ekonomski osiromašena predstavnica Rusije ili će se pridružiti Zapadu i napredovati.

"To je izbor koji oni nameću samo ga drugačije nazivaju - da li će Srbija ostati verna svojoj principijelnoj politici nezavisnosti i neutralnosti, gradeći odnose sa svima koji imaju dobru volju da te odnose grade sa Srbijom ili će se odreći tog svog istorijskog dometa da je uvek težila politici nezavisnosti i da nikada nije učestvovala ni u jednom vojnom savezu u doba mira i da je ovoga puta nateraju da postane jedno slovo u nazivu NATO-a koje će biti vazalno i poslušno, kao i svi drugi članovi NATO-a koji to jesu u odnosu na Ameriku. Srbija nikada u vreme mira nije učestvovala ni u jednom vojnom savezu. Svi ti savezi su potencijalno agresivni savezi", kaže Jovanović.

Povodom Klarkove ocene da ne postoje nikakve paralele između intervencije NATO u nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i ruske invazije na Ukrajinu, koju Klark vidi kao ratni zločin jer, kako je naveo, Rusija deluje bez ikakvih ograničenja, ubijajući civile, Jovanović kaže da je Klark totalno kompromitovana ličnost i da njegove izjave treba odbaciti sa prezirom.

"Klark je diskvalifikovan da daje političke ocene o bilo čemu jer je on položio ispit vojničke i političke nezrelosti kada je predvodio armadu odbrambene organizacije NATO u agresivni rat protiv jedne male zemlje koja nije izlazila iz svojih granica, nije ugrozila nijednu zemlju i pod izgovorom nekakve humanitarne katastrofe izvršili su zločin protiv mira time što su krenuli u oružanu akciju, nepoštujući povelju Ujedinjenih nacija bez odobrenja Saveta bezbednosti", kaže Jovanović.

Klark je, dodaje Jovanović, na svoj način učestvovao u stvaranju veštačke lažne atmosfere koja je trebalo da pripremi pishološki i propagandno-informaciono vojno agresivno angažovanje NATO 1999. godine.

"NATO je tada prestao da bude odbrambena organizacija i postao agresivna. Izašli su iz zone odgovornosti i postali agresivna pretnja svima. Ne samo nama, pokazali su to i u Libiji, Iraku i Avganistanu. Gde god se dovede u pitanje neki američki bitni interes tu se pruža ruka NATO-a da pomogne njegovoj zaštiti. Prema tome, izjave takvih kompromitovanih ličnosti, bez obzira da li su na visokom vojnom ili političkom nivou, Klark ili bivši Solana, ne treba da budu uvažavane jer su one ispod svakog moralnog nivoa i služe samo opravdavanju agresivne politike koju Zapad sprovodi prema Rusiji nezavisno od događaja u Ukrajini. Oni su tu politiku počeli da vode i pre toga, već sedam, osam godina a sada su samo otvorili sve karte i krenuli na ugušenje i dovođenje Rusije do kliničke smrti", ocenjuje Jovanović.

On Klarka naziva "vojnikom agresivnog NATO pakta u rukama Amerike“ koji mora da čini sve da prikrije činjenicu da je Amerika kao članica NATO još 2014. godine, kada je izvršen prevrat na Majdanu, povela agresivnu politiku prema Rusiji, pripremajući Ukrajinu i njen narod na politiku mržnje i netrpeljivosti prema Rusiji.

"To je otpočetka bilo vidljivo da žele da iskoriste Ukrajinu i njen narod protiv Rusije i njenog naroda i da ta dva najveća slovenska naroda uvedu u uzajamno krvoproliće i da na tome grade politički i geopolitički profit. I ta politika se nastavlja samo u još opasnijim oblicima nego što je to bilo do sada", ocenjuje Jovanović.

Izvor: Kosovo online

Vladislav JovanovićNATOVesli Klark
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva