:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2022   8:14

0

146

Južna strana Lisičanska pod kontrolom ruske vojske

Sto dvadeset drugi dan rata u Ukrajini. Ruske trupe blokirale Lisičansk sa južne strane, ukrajinska vojska se povlači iz Severodonjecka. 

Ruske snage potpuno su zauzele oblast južno od Lisičanska, poslednjeg uporišta ukrajinskih trupa u Luganskoj oblasti. Ukrajinskim snagama naređeno je povlačenje iz Severodonjecka.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ukrajinske oružane snage počele masovno da napuštaju borbene položaje u okolini Severodonjecka i Lisičanska. To se odnosi i na borce iz bataljona 'Ajdar' iz industrijske zone Azot koja bi vrlo brzo mogla biti stavljena pod rusku kontrolu.

U Hersonu, na jugu Ukrajine, u atentatu je ubijen zvaničnik uprave koju je Rusija postavila. Kremlj saopštava da se njegovo ubistvo smatra terorističkim činom.

Nema mira ni u Harkovu, na istoku zemlje. U raketnom napadu uništena je sportska dvorana. Moskva optužuje Zapad da stvara koaliciju protiv Rusije.

Rakete u Černigovskoj oblasti

Rusija je ponovo raketama napala selo Desna u Černigovskoj oblasti, saopštio je regionalni zvaničnik Vjačeslav Čaus.

"Selo Desna je podvrgnuto još jednom raketnom napadu. Detalji kasnije", navodi se u saopštenju.

Napad na vojni objekat kod Lavova, ima ranjenih

Guverner Lavova Maksim Kozicki kaže da su četiri projektila pogodila vojni objekat u Javorivu, javlja Rojters.

Prema njegovim rečima, četiri osobe su ranjene.

Precizirao je da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora, s tim da su četiri udarila u vojnu bazu a da su dva presretnuta i uništena pre nego što su pogodila metu.

Ukrajinski zvaničnici podsećaju da je u napadu na ovaj vojni objekat u martu ubijeno 35, a ranjeno najmanje 130 ljudi.

Međusobne optužbe Zapada i Moskve za nestašicu hrane

Uoči samita G7 u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, na kome će glavne teme biti podrška Ukrajini i nestašica hrane, šefovi diplomatija zapadnih zemalja, Ukrajine i Turske sastali su se u Berlinu. Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da će zbog rata u Ukrajini, a ne sankcija Zapada, glad dodatno pogoditi još 40 do 50 miliona ljudi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo odbacuje optužbe Zapada da je Moskva odgovorna za rast cena i nestašicu hrane. Uzvraća da su za to krive sankcije na đubrivo iz Rusije i Belorusije i na izvoz ruskog žita.

Kadirov: Oslobođeni industrijska zona i aerodrom u Severodonjecku

Industrijska zona i aerodrom u Severodonjecku, potpuno su oslobođeni od ukrajinskih snaga, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

Na svom Telegram kanalu, on je napisao da su industrijska zona i aerodrom Severodonjecka potpuno oslobođeni, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, čišćenje aerodroma je u toku, a cela njegova teritorija je pod kontrolom.

Kadirov je istakao i da je iz fabrike Azot u Severodonjecku, na području samoproglašene Luganske Narodne Republike, oslobođeno 800 civila.

"U toku je i čišćenje naselja Borovskoje. Jedna od teških tačaka ukrajinske odbrane nije dugo trajala", kazao je Kadirov.

Naglašava da je ovogodišnja žetva u Rusiji bila veoma dobra i da je ruska strana spremna da isporuči 50 miliona tona žita na svetsko tržište.

Konašenkov: Za 24 sata eliminisano 780 ukrajinskih vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je više od 780 ukrajinskih vojnika ubijeno u poslednja 24 sata ruskih vojnih dejstava na području Ukrajine.

Ruska avijacija, raketne jedinice i artiljerija eliminisali su više od 780 ukrajinskih vojnika u poslednja 24 sata, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Više od 300 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika i 35 komada teškog naoružanja eliminisano je preciznim udarima u blizini Nikolajeva, precizirao e Konašenkov, prenosi TASS.

"Od početka specijalne vojne operacije, Oružane snage Rusije eliminisale su 213 ukrajinskih aviona, 1.355 bespilotne letelice, 3.797 oklopnih vozila i 670 višecevnih raketnih sistema”, naveo je on, prenosi ruska agencija.

Izvor: RTS, T a n j u g

UkrajinaRusijanestašica hraneSeverodonjeckRamzan KadirovIgor Konašenkov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva